10 гола разделят Ян Облак (8) и Марк Андре Тер Стеген (18) при допуснатите попадения от началото на сезона. Няколко дни преди голямото дерби на върха в испанския футбол между Атлетико Мадрид и Барселона, Облак и Тер Стеген продължават да бъдат едни от най-високо котираните вратари на планетата.

Според "Transfermarkt" цената им е една й съща - 80 млн. евро. Малко зад тях е стражът на Манчестър Юнайтед и испанския национален отбор Давид Де Хеа - 70 млн. евро. Тибо Куртоа е четвъртият най-скъп под рамката с 65 млн. евро.

Преди седмица словенецът Облак спечели своя трети трофей "Самора" заради малкия брой допуснати голове през миналия сезон. Младият германец Тер Стеген все още няма честта да е етикетиран като най-добрия страж в Лигата, но качествата му докосват небето.

В Испания определиха Облак и Тер Стеген за вратари с идентичен стил на игра. Много ловки, с отличен рефлекс, силни при играта с крака и най-вече ефективни при ситуации един на един срещу противникови играчи.

Най-голямата намеса на Облак до този момент през кампанията сякаш дойде при равенство 1:1 с Виляреал на "Ла Серамика", когато той успя да извади близък удар на Карлос Бака. Облак е готов да пази на високо ниво 90 минути без особени спадове в представянето си. Почти не е правил фрапантни грешки от началото на своя престой, което го превръща в наистина стабилен на своя пост. 

Най-големите му мигове винаги са били в мачовете с топ отборите в страната. Паметно бе онова 1:1  на "Бернабеу" срещу Реал Мадрид през миналия сезон, когато словенецът се намеси решително в 5-6 случая, за да даде точката на своя тим. Облак не изразява никакви емоции, остава хладен и може да изнася топката по прекрасен начин с крака. 

1. Ян Облак (Атлетико Мадрид)

източник: Gulliver/Getty Images

26-годишният Тер Стеген окупира вратата на Барса веднага след напускането на Клаудио Браво в посока Манчестър Сити. Тер Стеген е един от най-добрите на своя пост що се отнася до играта с крак. И тук не говорим за намиране на точния пас на няколко метра разстояние. 

Германецът често рискова, но го прави по съвършен начин - дълги топки по диагонал към бековете или върналите се по-назад крила на Барса. Тер Стеген има усета кога да даде 30-метров пас, с който да преодолее пресата на съперника. 

При успеха над Севиля (4:2) в средата на октомври (в двубоя, в който Меси счупи ръката си) Тер Стеген на два пъти отказа противниковите нападатели след спасявания от най-високо ниво. Първо, Андре Силва сложи ръце на кръста си след шут от близко разстояние, а след това Мудо Васкес също не можеше да повярва как е пропуснал от толкова чиста позиция. Дойдоха и шутовете на Бен Йедер и Сарабия малко след това, при които германецът отново блесна с рефлекс. 

Едва ли феновете на Атлети и Барса ще искат да земенят своите вратари.

Марк-Андре тер Стеген

източник: Gulliver/GettyImages

В момента отборите на двамата се намират на противоположните полюси на настроение. Барса влиза в дербито след разочароващото 3:4 от Бетис на "Камп Ноу", докато Атлетико осъществи знаков обрат на "Уанда" срещу Атлетик Билбао (3:2) с гол в добавеното време на срещата. Разликата между двата тима в класирането е едва 1 точка - 24 т. за Барса, 23 т. за Атлетико. 

Вратарите ли отново ще оберат шоуто в този мач?