Жерар Пике без никакво съмнение е един от най-важните играчи в състава на Ернесто Валверде. Това е първият извод, който следва да изведем, ако се вгледаме в показателите на защитника, който има 40 мача до този момент през сезона и е записал 3600 минути игрово време. Той има повече минути в сравнение с играчи като Лионел Меси и Марк-Андре тер Стеген.

Няма съмнение, че тези цифри ясно показват, че Валверде е треньор, който трудно прави ротации и рядко дозира своя състав. Това стана ясно още в първия сезон на специалиста, защото отборът бе напълно изчерпан през април след изтощителната година в Ла Лига, Шампионска лига и Купата на Краля. Не случайно се стигна до отпадането от Рома на четвъртфиналната фаза на Шампионска лига.

 През настоящия сезон Валверде реализира повече ротации, особено за Купата на Краля, но все още има сериозна разлика между първите 13 или 14 играчи и останалите. Всъщност девет футболисти на Барселона не са достигнали до този етап от сезона дори 900 минути игрово време. Със Самюел Умтити играчите са десет и то без да се броят Серхи Сампер (33 минути игрово време) и Денис Суарес (257 минути игрово време), които напуснаха Барселона през януарския трансферен прозорец.

Вярно е, че има много специфични случаи като Рафиня Алкантара или Самюел Умтити, които дълго време бяха извън игра заради контузии, но има случаи и като тези с Малком или Аленя.

Трябва да се обърне внимание и на последните трансферни попълнения, които бяха привлечени на „Камп Ноу“ – Тодибо, Боатенг и Мурийо. Тримата имат общо 313 минути игрово време.

С оглед настъпването на решаващите мачове от сезона изглежда много по-трудно Валверде да прави ротации и да даде възможност за изява на някои от играчите с малко минути до този момент през кампанията. Единственият, който ще получи своя момент слава е вратарят Яспер Силесен, който ще получи шанс за изява във финала на Купата на Краля срещу Валенсия на 25 май, на стадион „Бенито Виямарин“ в Севиля.