Полузащитникът на Атлетик Билбао Раул Гарсия се изказа крайно негативно за провеждането на Суперкупата на Испания в Саудитска Арабия. Сега Суперкупата ще бъде разиграна в минитурнир, като днес Реал Мадрид и Барселона дават старт. Утре пък се срещат Атлетико Мадрид и Атлетик Билбао.

"Провеждането на турнира за Суперкупата на Испания на такова място няма никакъв смисъл. Тези срещи късат връзката с феновете ни. Даже мога да го нарека "пълна глупост", нонсенс. Може би съм старомоден, но футболът се промени. Изгубихме връзката с феновете. Всички виждат това. След края на мача с кого от нашата публика да се срещна из града?", заяви Раул Гарсия, който е юноша на Осасуна, но от 6 сезона играе за Атлетик Билбао.

Не е нещо ново в европейските лиги, че Суперкупа на страна се мести в друг континент. Началото е поставено през 1993-а година, когато италианската федерация насрочва мача в САЩ. След това е местена в Китай, Катар, Саудитска Арабия.

Луис Рубиалес, президентът на Испанската футболна федерация, очевидно не е съгласен с подобно становище и не прие мнението на 35-годишния полузащитник.

Фактът, че асоциацията ще печели 30 милиона евро годишно до 2029-а година чрез тази сделка, може би леко промени мнението му.

"Какво беше Суперкупата преди? Един загубен мач през лятото, който много хора дори не забелязваха, че ще се играе. А сега имаме най-добрия минитурнир в света с участието на два от най-великите клубове на тази планета. Явно някой иска да си живее в миналото и да пречи на Испанската лига да се конкурира с най-добрите", заяви Рубиалес.