Легендата на Рома Франческо Тоти разкри истината, която от доста време италианските медии подозираха. Бележитият нападател посочи бившия треньор на тима Лучано Спалети като човека, който му е дал най-голям тласък за оттеглянето от футбола в края на сезон 2016/2017.

Последните няколко кампании на Принца на Рим до една бяха белязани от слухове за бъдещето отказване. В доста от случаите всичко приключваше с подписването на поредния 1-годишен договор. Повторното завръщане на Спалети като треньор на „джалоросите” обаче силно ограничи игровите минути на ветерана, а от това не бяха доволни нито той, нито феновете. Към края на финалния сезон за иконата двамата със Спалети не можеха да се гледат, но в публичното пространство запазваха добрия тон и отричаха за наличието на конфликт.

В крайна сметка и двамата напуснаха Рома в едно и също лято, макар че скоро Тоти се завърна в качеството си на директор. „Все още не ми е доскучало. Денят ми минава почти по същия начин, както и когато играех”, призна той пред „Ла Република”.

„Ставам от сън, водя децата на училище, а после поемам към Тригория (където се намира клубната база на Рома – б.р.), събирам се с треньора и отбора. Следя всички тренировки. След като обядвам се връщам обратно и се посвещавам на момчетата. Как върви медиаторството между тях и клуба? Играчите са зверове, но ми показват уважение.”

„Бях като тях, така че ги познавам добре. Зная техния таен език, който се състои от половинчати погледи и сподавени думи.”

„Опитвам се да бъда полезен. В съблекалнята сега говорим почти постоянно на английски език. Ако не знаеш езика, няма как да разбереш нищичко. Сега има по-слабо изразена групова етика. След като играчите напуснеха терена по време на предсезонната подготовка, всички се изолираха в стаите си със своите телефони, използваха интернет или пращаха съобщения.”

„Защо не продължих кариерата си в Азия или Америка? Защото щях да съсипя граденото в течение на 25 години. Винаги съм казвал, че в живота си ще нося само една фланелка. Аз съм човек на дадената дума. Спалети? Той е човекът, който ми даде най-голям тласък за отказването”, добави Тоти.