Изключително болезнена вечер претърпя Ювентус в мача си срещу Барселона от Шампионската лига в груповата фаза. Италианският клуб допусна поражение с 0:2 в Торино, но най-голямото огорчение за Юве е, че три гола на Алваро Мората бяха отменени заради ВАР, като системата прегледа и трите попадение и логично бяха отменени, а пет минути преди края и Мерих Демирал получи втори жълт картон.

Барса откри резултата във визитата си след рикошет и удар на Усман Дембеле в 14-ата минута, а в добавеното време Лионел Меси удвои актива на „блаугранас” след точно изпълнена дузпа. Така Барса зае комфортно първото място в група G и вече е с шест точки, докато Ювентус остава втори с три пункта. В следващия рунд на Барселона му предстои домакинство на Динамо Киев, а Юве ще пътува до Будапеща за гостуване на Ференцварош.

44 снимки

Вледи всички резултати от групите на ШЛ тук!

Андреа Пирло подреди "бианконерите" във формация 4-4-2, като дуото в атака бе изградено от Мората и Дибала. Пред Шчесни пък карето в защита беше от Данило, Бонучи, Демирал и Куадрадо, а Бентанкур, Киеза, Кулушевски и Рабио оперираха в средата на терена.

Куман поведе "блаугранас" в 4-2-3-1 след поражението от Реал Мадрид в Ел Класико, като на върха беше капитанът Лео Меси. Зад аржентинската звезда бяха Гризман, Педри и Дембеле, а Пянич и Френки де Йонг застанаха пред защитата на Барса. Квартетът в отбрана пред Нето бе съставено от Алба, Лангле, Араухо и Сержи Роберто.

След само една минута игра дойде първият шанс за двата отбора. Мерих Демирал подаде изненадващо за Лионел Меси в наказателното поле на Юве и пресата на Барса свърши работа. Меси стреля диагонално с левия крак, но Бонучи блокира. Миг по-късно пък Барса нацели гредата след мощен удар на Пянич от дистанция, а Шчесни боксира напред. Топката някак стигна до Гризман, който отблизо шутира с левия крак, но топката се отби в десния страничен стълб на полския страж на Юве.

Първоначалният натиск на Барса стихна, като в 10-ата Роберто направи много важно пресичане срещу Федерио Киеза, за да спре развиваща се атака на италианския шампион посока вратата на Нето. В 14-ата минута гостиете поведоха в резултата. Лионел Меси видя с превъзходен диагонален пас от левия фланг вдясно Усман Дембеле. Френското крило на Барса пое топката и започна да прави финтове, с което излъга двама играчи на Юве. Той си прати кълбото на десния крак и последва силен удар, който рикошира в крака на Киеза и с парабола топката влетя във вратата на Шчесни за 1:0 за Барса.

Миг по-късно Алваро Мората се откъсна зад защитата на италианците и стреля, но Нето блокира удара. Все пак Мората отново стигна до топката и я довкара отблизо, но при повторенията се видя, че испанецът е бил в положение на засада и попадението бе отменено. Изключително красива атака създадоха испанците в 22-ата минута. Тогава Меси изведе Гризман с красиво подаване между двамата централни защитници на Юве, но Гризман не се посвени да стреля от дъгата и сви встрани с пета за Меси. Последва удар на капитана на Барса с левия крак, но безкрайно неточно встрани за неговите стандарти.

След половин час игра Мората отново реализира гол, който бе отменен заради засада. Роналд Араухо се изтегли хитро в сетния миг, за да остане испанският нападател в неточна позиция, макар шутът му отблизо да беше неспасяем за Нето. В 36-ата минута Меси видя вдясно в наказателното поле Дембеле, който обаче нямаше възможност да стреля, тъй като защитата на Юве и Шчесни веднага го блокираха. Все пак французинът върна топката назад за Гризман, който отигра прекалено слабо ситуацията и не стреля към опразнената от Шчесни врата, след което отбраната на торинския клуб се намеси и изби силно напред.

Ювентус създаде много силно нападение в 55-ата минута. Тогава Деян Кулушевски разгърна отляво към другото крило за Куадрадо. Колумбиецът с десния крак веднага потърси Мората в наказателното поле на Барса и засече отблизо с левия крак, за да вкара трети гол. По подобие на първите два, третото попадение на Мората отново бе отменено поради засада след намесата на ВАР.

В 62-ата Меси завъртя топката от 17 метра, но я прати покрай гредата. По-малко от минута по-рано Педри показа страхотна техника по левия фланг. В 64-ата Педри замахна в наказателното поле, финтира двама и стреля. Топката мина под крака на Меси, като аржентинецът не се ориентира. В 69-ата минута Алваро Мората комбинира с Деян Кулушевски на няколко пъти, но роденият в Швеция халф отпрати кълбото далеч над напречната греда на Нето. Секунди по-късно Рабио получи дълъг пас зад отбраната на Барса от Мората и френският халф стреля мощно с левия крак, но и точно толкова нетчно.

180 секунди по-късно Меси нахлу в наказателното поле на Ювентус след серия от финтове, но се забави и опитът му за шут към вратата на Шчесни бе блокиран от Данило след перфектен шпагат. Серията от положения в мача не спря, а в 75-ата минута Меси пусна брилянтен пас вляво за Гризман, който стреля силно по диагонала, но много малко го раздели от това да вкара втори гол за "лос кулес".

Ювентус остана с 10 човека, след като пет минути преди края турският бранител Мерих Демирал си поведе "тежко" топката и срита Миралем Пянич, за да сме контраатаката на Барселона и съдията Макели го отстрани с втори жълт картон. В 90-ата минута реферът отсъди дузпа за Барса, след като Бернардески фаулира Ансу Фати в наказателното поле на Юве. Меси пък не сгреши от бялата точка, матирайки Шчесни за 2:0.

Това бе и последният по-интересен щрих от срещата, като Барса ще отпътува до Испания доволен с трите точки.


• ЮВЕНТУС - БАРСЕЛОНА 0:2

0:1 Усман Дембеле (14)

0:2 Лионел Меси (90+1 - дузпа)

Стадион: „Алианц Стейдиъм”

Рефер: Дани Макели (Нидрландия)

Ювентус (4-4-2): Войчех Шчесни – Данило, Леонардо Бонучи, Мерих Демирал  , Хуан Куадрадо ​  – Родриго Бентанкур (83' - Федерико Бернардески), Адриен Рабио (83 - Артур), Федерико Киеза, Деян Кулушевски  (75- Уестън МакКени), Пауло Дибала, Алваро Мората

Треньор: Андреа Пирло

Барселона (4-2-3-1): Нето – Жорди Алба, Клеман Лангле, Роналд Араухо (46' - Серхио Бускетс), Сержи Роберто​   – Френки Де Йонг, Миралем Пянич – Усман Дембеле (66' - Ансу Фати), Педри, Антоан Гризман (89' - Жуниор Фирпо) – Лионел Меси /к/

Треньор: Роналд Куман