Отборът на Барселона не срещна трудности при гостуването си на Динамо Киев и го победи 4:0 в среща от група G на Шампионската лига. Сержиньо Дест откри резултата в 52-ата, а в 57-ата минута Мартин Брайтуайт удвои. Отново датчанинът бе точен от дузпа в 70-ата, а във втората минута на добавеното време Антоан Гризман оформи крайния резултат. По този начин "каталунците" си осигуриха място на 1/8-финалите на турнира. 

bgnes
35 снимки

Днес Роналд Куман излезе с най-младата стартова единайсеторка за Бара в Шампионската лига от 2011 година насам в отсъствието на звезди като Лионел Меси, Френки де Йонг и Жерар Пике. Средната възраст на играчите тази вечер бе 24 години и 206 дни. Първата част не предложи почти нищо интересно, като домакините изглеждаха дори по-опасни на моменти. През второто полувреме обаче "каталунците" показаха съвсем различно лице и взеха нещата в свои ръце. Динамо също имаше няколко добри ситуации, които обаче не успя да оползотвори. 

С тази победа Барселона вече има 12 точки и си осигури място в елиминационната фаза на турнира. Другият фаворит Ювентус също намери място в следващата фаза след трудна победа с 2:1 над Ференцварош. Динамо Киев остава едва с 1 точка и ще се бори с унгарския шампион за третата позиция, която дава право на участие в елиминационната фаза на Лига Европа. 


Двубоят стартира двуостро, като и двата тима опитаха по няколко атаки, които обаче не доведоха до нещо по-застрашаващо вратарите.

Първият точен удар към една от двете врати дойде в 20-ата минута, когато след добра атака на украинците Карлес Де Пеня стреля, но не успа да застраши Тер Стеген, който улови безпроблемно.

Барселона Динамо Киев

източник: Sofascore.com

В 27-ата минута Филипе Коутиньо опита изстрел след отбита топка от границата на наказателното поле, но покрай лявата греда на Георгий Бушчан.

В 34-ата минута гостите имаха претенции за дузпа, след като Миралем Пянич падна в наказателното поле на Динамо след съприкосновение с Дениш Гармаш. Съдията Матей Юг не отсъди нищо, а после изчака решението на системата ВАР, но наказателен удар не бе отсъден.

Две минути след това Франсиско Тринкао стреля фалцово извън наказателното поле, но право в ръцете на Бушчан.

В добавеното време на първата част Де Пеня напредна отлично на скорост отляво, навлезе в наказателното поле и пробва изстрел от малък ъгъл, който летеше опасно към вратата на Барса, но Тер Стеген успя да се разпъне и с една ръка да избие. Това бе и последното действие за първата част.  

Втората част започна с опасност пред вратата на „каталунците“. Бенжамин Вербич се пребори за топката отдясно пред наказателното поле, навлезе в него и опита удар под ъгъл, но в ръцете на Тер Стеген. 

Малко след това Виталий Буялски проби в половината на гостите, влезе отдясно в пеналтерията и опита опасно подаване, но младият Оскар Мингеса пресече.

В 52-ата минута обаче Барса поведе. Сержиньо Дест получи топката в половината на Динамо и подаде за Педри, който я чукна надясно за Мартин Брайтуайт. Нападателят влезе в наказателното поле, където Дест също се беше включил и с хубав удар под ъгъл намери обратния ъгъл на Бушчан – 0:1.

Пет минути след това „каталунците“ стигнаха до нов гол. Карлес Аленя центрира от корнер, а на първа греда Оскар Мингеса отклони назад, където на далечната греда бе Брайтауайт, който засече от метър за 0:2.

В 64-ата минута украинците пропуснаха златен шанс да се върнат в мача. Вербич проби отдясно в половината на Браса, комбинира с Боялски, който с едно докосване разтегли наляво за Де Пеня, който влезе в наказателното поле и от добра позиция стреля неточно в аут.

Веднага след това бяха извършени три смени в тима на „каталунците“. Терена напуснаха Маралем Пянич, Филипе Коутиньо и Клеман Лангле, които бяха заменени от Рики Пуч, Антоан Гризман и Жорди Алба.  

Двадесет минути преди края на редовното време Барселона получи право да изпълни дузпа. Жорди Алба се бе включил отляво по нападението на тима и с едно докосване качи топката на главата на Брайтуайт, който стреля с глава, но в същото време бе повален от Денис Попов и съдията отсъди дузпа. Именно Брайтуайт изпълни и макар Бушчан да уцели ъгъла, не успя да спаси – 0:3.

В 77-ата минута Дест проби отдясно, мина между двама футболисти на Динамо в наказателното поле и предостави топката за Рики Пуч, който от точката за дузпа обаче стреля над вратата.

Минута преди края на редовното време Дест стреля от дистанция, но над вратата на Бушчан.

Във втората минута на добавеното време падна и четвърто попадение за Барселона. Жорди Алба центрира отляво в наказателното поле, където Антоан Гризман овладя и с хубав удар прати топката във вратата на Динамо за крайното 0:4.  


FT ДИНАМО КИЕВ – БАРСЕЛОНА 0:4

0:1 Сержиньо Дест 52'

0:2 Мартин Брайтуайт

0:3 Мартин Брайтуайт (дузпа) 70'

0:4 Антоан Гризман 90+2'

Стартови състави на двата отбора:

ДИНАМО КИЕВ (4-3-3)1. Георгий Бушчан - 94. Томаш Кедзиора, 25. Иля Забарний, 16. Виталий Миколенко, 20. Александър Караваев - 29. Виталий Буялский (к), 8. Володимир Шепелиев, 19. Денис Гармаш - 10. Микола Шапаренко, 14. Карлос Де Пеня, 7. Бенжамин Вербич

Старши треньор: Мирча Луческу

БАРСЕЛОНА (4-2-3-1): 1. Марк-Андре тер Стеген (к) - 24. Жуниор Фирпо, 15. Клеман Лангле, 28. Оскар Мингеса, 2. Сержиньо Дест - 6. Карлес Аленя, 8. Миралем Пянич - 17. Франсиско Тринкао, 14. Филипе Коутиньо, 16. Педри - 9. Мартин Брайтуайт 

Старши треньор: Роналд Куман

Главен съдия: Матей Юг, Словения

Стадион: „Олимпийски Национален Спортен Комплекс“, Киев, Украйна