Лионел Меси изживя поредното си тежко лято с родната Аржентина. "Албиселесте" отпадна в осминафиналите на Мондиала в Русия, което попречи на един от най-великите футболисти в историята да прибере най-ценното отборно отличие в играта. Така Меси остана без нито един голям трофей със своята родина (освен златния медал на Олимпиадата в Пекин 2008г.), което провокира неговото временно отказване от националната селекция. 

Като цяло месеците от началото на 2018г. не са толкова магически, не са толкова завладяващи за Лео – или сякаш стоят под неговите стандарти. Да, Барселона стана шампион на Испания, взе Купата на краля и Суперкупата на страната през миналия сезон, но това сякаш остана в сянката на третият пореден митичен трофей от Шампионска лига в музея на Реал Мадрид.

Меси отстъпи и „Златната топка“ на ФИФА в последните две години – 2016 и 2017г. на Кристиано Роналдо, позволявайки на португалеца да го изравни с пет индивидуални отличия. 
В последно време изглеждаше така сякаш „Геният от Росарио“ намалява скоростта и сдава трона. Дали? Дали наистина ерата на великия аржентинец свършва?

Сега Меси се намира в един от „най-самотните“ периоди в своята кариера, след като за първи път остана без подкрепата на някой измежду Шави и Иниеста. Първият напусна през 2016г., а вторият през това лято. 

Сега лидерската палка е само и единствено за Меси, за отрочето на „Ла Масия“, за повелителя на дрибъла. Меси трябва собственоръчно да изведе Барса на пътя на европейската слава.

Лионел Меси

източник: Gulliver/GettyImages

С хеттрика си срещу ПСВ Айндховен в първия мач на Барса в групите на Шампионската лига той показа, че все още има сили да се бори за името си. Да се бори с големия си конкурент Кристиано Роналдо за всички възможни рекорди на всички възможни фронтове. С играта си срещу холандците "десетката" даде ясен знак, че има още работа за вършене. Най-малко да спре внушителната серия от титли на вечния враг Реал Мадрид в най-силния клубен турнир.

Меси вече обяви в началото на сезона пред целия „Камп Ноу“, че най-голямата цел през тази година ще бъде „тази толкова красива и толкова желана купа да акостира пак в Барселона“.
И вече се зае самостоятелно с тази задача. Вкара на три пъти срещу ПСВ, което го превърна в играча с най-много хеттрици в историята на турнира (8). Също така той се разписа срещу 30-ти отбор в надпреварата, оставяйки единствено зад Раул (33) и Кристиано Роналдо (32), които имат повече жертви в Шампионската лига.

Аржентинецът стана и футболистът с най-много голове в първия мач на Лигата – 16, като вече има и 63 гола в 64 двубоя в групите на турнира, превръщайки се в единствения с подобно постижение.

Също така Меси е и вторият играч след Раул вкарал в 14 поредни сезона в Шампионска лига. Все още обаче магьосникът има 103 гола, 17 по-малко от Кристиано Роналдо – 120.
Меси реализира първия си гол срещу ПСВ от пряк свободен удар – това е 22-ро попадение за аржентинеца от фаул в последните три години. След срещата съотборникът му Иван Ракитич пък заяви шеговито: „Когато Меси вземе топката, за да изпълнява свободен удар, всички просто поглеждаме към ъгъла, към който ще отпразнува гола си“.

Второто попадение също бе от неконвенционална величина. Подаване от дълбочина, падаща топка в наказателното поле, което Меси дори не пое, а директно реши да оползотворява с изключително труден удар, омекотявайки кълбото в далечния ъгъл на вратата на съперника.

Представянето на Меси пак обиколи света. Така както аржентинецът умееше да вкарва името си в заглавията на големи спортни издания след всеки досег с топката преди време. 

Меси безспорно има качествата на богодокоснат играч. Умения, които често не са сравними с нищо рационално. Спадът във формата му в последните две календарни години обаче е видим за всички, дори и за най-големите апологети на аржентинския гений.
 
Срещу ПСВ Лионел Меси даде тон на своето завръщане на голямата сцена. На 31 години Лео има още много пред себе си. Геният от Росарио е тук и явно има още работа за довършване.

Лионел Меси

източник: Gulliver/GettyImages