Голмайсторът на Ливърпул и сензация през настоящия сезон във Висшата лига Мохамед Салах може рязко да нахлуе в битката за "Златната топка", която в последните години се води главно между двамата титани във футбола Кристиано Роналдо (Реал Мадрид) и Лионел Меси (Барселона).

Ливърпул първо смаза, а сетне възкреси Рома

Египетският национал е неудържим през настоящата кампания и не спира да бележи за мърсисайдци. В първия мач от полуфиналите на Шампионската лига срещу Рома, завършил 5:2, той заби два гола и реализира две асистенции. 

Към момента Салах има на сметката си общо 43 гола във всички турнири и по този показател изпревари и двамата си съперници, окупирали ценното отличие. Роналдо има 42 попадения на сметката си, а Лионел Меси - 40.

Сложиха знак на равенство между Стоичков и Мо Салах

Все още е далеч да мислим за подобно развитие на ШЛ, но в крайна сметка 26 май приближава (б.р. финалът на ШЛ в Киев), а Ливърпул има отлични шансове да грабне титлата. В такъв случай се очаква Салах да попадне поне в тройката за "Златната топка". Още един плюс би бил евентуалният му приз за голмайстор на сезона във Висшата лига, като в момента той е начело на листата с 31 гола, а втори е Хари Кейн с 26. 

Но какво трябва да направи Салах, за да детронира Меси и Роналдо?

Оказва се, че в последните години именно Шампионската лига е решаващият фактор за избирането на победителя за "Златната топка". Меси последно получи отличието през 2015 година, когато Барселона спечели требъл. Роналдо пък завоюва последните три награди, а и в трите пъти Реал триуфмираше с титлата от "турнира на богатите". 

Няма изненада: Мо Салах е №1 за Играч на годината на PFA

Важна роля през тази година обаче ще изиграе Мондиала в Русия. Ако Меси осигури титлата на Аржентина или Роналдо завоюва трофея с Португалия, то на Салах ще му бъде още по-трудно да измъкне "Златната топка" изпод лапите им.