Броени часове след края на вълнуващите битки от четвъртфиналите в Шампионската лига, вече всичко е ясно разпределено за предпоследната фаза на надпреварата. След като жребият за нея беше определен още с този за изминалата фаза, остана само да се разбере на кои дати точно ще се проведат четирите битки. 

Всичко започва на 30 април с мача между Тотнъм и Аякс на новия стадион на "шпорите". На следващия ден Барселона приема Ливърпул. Само шест дни след това, на 7 май, каталунците и мърсисайдци се изправят отново един срещу друг на реванша на "Анфийлд".

Тази фаза приключва на 8 май с реванша между Аякс и Тотнъм на "Йохан Кройф Арена". Всички четири двубоя започват в 22:00 часа българско време. А както отдавна е ясно, финалът е на 1 юни в Мадрид на "Уанда Метрополитано". 

Досега "шпорите" и грандът от Амстердам са се срещали само веднъж в европейските клубни турнири. През 1981/1982 в КНК англичаните съсипват именития съперник с две победи с 3:0 и 3:1 и се класират за втория кръг на турнира. 

Барса и Ливърпул имат четири сблъсъка помежду си досега. Последният от тях е през 2007 г. мърсисайдци побеждават с 2:1 на "Камп Ноу" и въпреки че в реванша падат с 0:1 на "Анфийлд", се класират за 1/4-финалите в Шампионската лига. Преди това се срещат в груповата фаза на същия турнир през сезон 2001/2002. Тогава в Испания мачът е равен - 0:0, а в Англия каталунците побеждават с 3:1. 

Двата тима са се срещали на полуфинал в Европа и друг път. Първият път е през сезон 1975/1976 за Купата на УЕФА и мърсисайдци се класират напред след победа с 1:0 в Испания и равенство 1:1 на свой терен. Второто такова се съперничество на такъв етап се случва през 2001 г., пак за Купата на УЕФА. Тогава на "Камп Ноу" резултатът е 0:0, докато на "Анфийлд" домакините побеждават с 1:0, а впоследствие печелят и купата.