Иска ли 5-кратният крал на Европа Ливърпул да продължи участието си в Шампионска лига? Това е един от въпросите на сезона в европейския футбол. Момчетата на Юрген Клоп водят жестока битка за титлата в местния шампионат с Манчестър Сити (равни точки на върха в подреждането, 65 т., мач повече за „гражданите”), но сега пред тях се изправя гиганта Байерн Мюнхен.

Срещата е днес от 22:00 часа, като нея ще можете да следите на живо в GONG.BG!

След като мърсисайдци отпаднаха от двата местни допълнителни турнира – Купата на ФА и Купата на Лигата, сега за англичаните остана казусът „Шампионска лига”.

Те хвърлиха всичко в края на груповата фаза (за успех над Наполи, 1:0), за да играят в елиминациите на тази надпревара, избягвайки класиране на трето място и затормозяващи двубои в Лига Европа.

Сега обаче състезанието във Висшата лига със Сити е достигнало до такъв етап, че всяко разсейване просто ще доведе до изоставане от така или иначе летящия съперник в лицето на „гражданите”. Как ще подходят „червените” в двата мача Байерн?

В другия двубой от вечерта кипящият от амбиции Барселона излиза срещу Лион в традиционно трудната за себе си Франция.

Срещата е днес от 22:00 часа, като нея ще можете да следите на живо в GONG.BG!

Ето какво ни предлагат двата 1/8-финала в програмата на Шампионска лига във вторник:

Лион – Барселона

Във втората седмица на осминафиналите на сцената излиза един от най-явните фаворити – Барселона. 5-кратния носител на Шампионска лига (4 титли в последните 13 години) е натрупал сериозно реваншистко желание след загубения нелепо 1/4-финал от Рома през миналата година.

Формата на Лионел Меси през кампанията е впечатляващата. Той е вкарал 30 гола и направил 12 асистенции във всички турнири.

Барселона - Интер 2:0

източник: Gulliver/GettyImages

Всичко това, на фона на трите поредни трофея от Шампионска лига за вечния кръвен враг Реал Мадрид, правят Барселона повече от жаден за триумф в края на този сезон.

Пред момчетата на Ернесто Валверде сега се изправя Лион, който вече успя да шокира големите през сезона. „Хлапетата” повалиха Манчестър Сити в групите (2:1) като гост (2:2 във Франция), а все още са и единственият отбор победил ПСЖ (2:1) във френската Лига 1.

Лион  Манчестър Сити

източник: Gulliver/GettyImages

Тимът на Бруно Женесио се класира за елиминациите като втори в своята група, с 2 пункта повече от третия Шахтьор Донецк.

Барселона оглави много тежка група с тимовете на Тотнъм, Интер и ПСВ Айндховен, печелейки 4 двубоя и завършвайки наравно в 2.

Интер - Барселона 1:1

източник: Gulliver/GettyImages

Що се отнася до проблемните в двата състава – Рафаел и Амине Гури са контузени за Лион, докато Набил Фекир е наказан. До последно ще се умува за Тангуй Ндомбеле и Джейсън Денайър.

Очаква се Женезио да заложи на схема с трима халфове - Аур, Тусарт и Ндомбеле, ако е здрав, и трима нападатели – Депай, Траоре и Муса Демебеле.

Сблъска за Барселона пропускат Артур, Рафиня и Яспер Силесен, докато Самюел Умтити се завърна пълноценно в тренировъчния процес на тима. Той обаче не е в желаната спортна форма и би трябвало Валверде отново да заложи на двойката Пике-Ленгле в защита.

Лион  Манчестър Сити

източник: Gulliver/GettyImages

Меси и Дембеле вече са възстановени напълно от травмите, които ги тормозиха в последните седмици, и ще бъдат част от нападението на Барса, редом до Луис Суарес. В халфовата линия Ракитич и Видал ще действат от двете страни на Серхио Бускетс, а на бековете са Сержи Роберто и Жорди Алба.

Преди 10 години двата тима отново се срещнаха на 1/8-финал. Първият мач завърши при 1:1 във Франция, а на „Камп Ноу” Барса взе успеха с 5:2 след голове на Тиери Анри, Самуел Ето’о и Лионел Меси. В края на сезона Барселона спечели своята трета купа с "големи уши"

Барселона - Реал Валядолид 1:0

източник: Gulliver/GettyImages

Двата отбора бяха в една група през 2007-а, като в Каталуня „лос кулес” спечелиха с 3:0, докато на френска земя съперниците отново не се победиха – 2:2. Двата тима са се срещали общо 6 пъти в историята.

Срещата между Лион и Барселона е във вторник, 19 февруари, от 22:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.

Ливърпул – Байерн Мюнхен  

Общо 10 европейски титли в най-силния клубен турнир излизат на „Анфийлд” (по 5 за двата тима) в първия 1/8-финален сблъсък. Ливърпул срещу Байерн Мюнхен в жесток спор между два класически европейския колоса за място в следващата фаза.

Англичаните са раздвоени относно разхода си на енергия – битката за титлата във Висшата лига или винаги престижната Шампионска лига?

Джорджинио Вайналдум, Наби Кейта и Садио Мане

източник: Gulliver/Getty Images

Мачът с Байерн се явява пет дни преди визитата на Манчестър Юнайтед в английския шампионат. В момента Ливърпул е 2-ри с 65 точки (колкото и лидера Сити, който обаче е и с мач повече).

Философията на Юрген Клоп – да се преследва победа във всеки мач във всички турнири се бунтува срещу очакванията на феновете, които се надяват най-сетне да е дошъл моментът за спечелването на титлата в местното първенство  – нещо непостигано вече 29 години (за последно през сезон 1989/1990 г.).

Байерн - Бешикташ

източник: Gulliver/Getty Images

Любопитното е, че Байерн е в подобна на своя съперник ситуация в Бундеслигата. Тимът на Нико Ковач е втори (48 т.) на 3 точки зад лидера Борусия Дортмунд (51 т.). За Байерн обаче жаждата за „сребърната салатиера” никак не може да се сравнява с тази на Ливърпул, тъй като баварците са шампион на Германия в последните 6 сезона.

Англичаните финишираха втори в група с ПСЖ, Наполи и Цървена звезда, като трябваше да постигнат минимален успех в последния си мач срещу италианците (1:0), за да се доберат до елиминациите на турнира.

Юрген Клоп и Мохамед Салах

източник: Gulliver/Getty Images

Байерн, от своя страна, нямаше проблеми с класирането напред, като единственото препятствие пред баварците бе Аякс, който искаше първото място в групата. Все пак след кървава мач в Амстердам, завършил при 3:3, германците успяха да запазят първата си позиция.

Голямата загуба в лагера на мърсисайдци е тази на централния защитник Върджил ван Дайк, който пропуска първия мач поради наказание. Джо Гомес е контузен, а Деян Ловрен и Джердан Шакири все още не са напълно възстановени от травми.

Върджил ван Дайк

източник: Gulliver/GettyImages

Така в сърцето на защитата се очаква да застанат Фабиньо и Жоел Матип, докато на бековете ще действат Анди Робъртсън (при жълт картон ще пропусне реванша) и Алекзандър-Арнолд Тренд. Кейта, Хендерсън и Вайналдум трябва да оперират в центъра, а напред тройката е ясна – Мане, Фирмино и Салах.

Проблемните при германците също не изглеждат малко – аут поради травми са легендата Ариен Робен и младият Корентен Толисо, докато Кингсли Коман е под въпрос. Томас Мюлер пропуска двубоя поради наказание.

Аугсбург - Байерн Мюнхен

източник: Gulliver/Getty Images

Възможно е отново колумбиецът Хамес Родригес да остане на пейката, а Ковач да заложи на трима халфове в линия – Кимих, Тиаго Алкантара и Леон Горецка. Напред ще действат младият Серж Гнабри, голмайсторът Робърт Левандовски, както и един измежду Рибери и Коман.

Двата тима са играли общо 7 двубоя помежду си, като последният бе през далечната 2001 г. – за Суперкупата на Европа, спечелен от тогавашния носител на Купата на УЕФА Ливърпул с 3:2.

Ариен Робен

източник: Gulliver/Getty Images

Срещата между Ливърпул и Байерн Мюнхен е във вторник, 19 февруари, от 22:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 3.