Загубата на Барселона на „Анфийлд“ и отпадането на полуфиналната фаза на Шампионска лига показа необходимостта на отбора да се увеличи конкуренцията в някои основни позиции. Барселона иска да се укрепи с играчи от най-високо ниво, които следователно струват скъпи. Някои инвестиции изискват продажбата на футболисти, които ще трябва да балансират сметките на клуба.

Ръководството на Барселона очаква в хазната на клуба да постъпят близо 120 милиона евро от продажбата на четири играчи – Малком, Яспер Силесен, Рафиня Алкантара и Денис Суарес.

Каталунците се надяват, че ще успеят да продадат Малком на печалба или най-малко да възстановяват направения разход за него. Барселона привлече бразилеца през миналото лято за 41 милиона евро от Бордо.

Малком има оферти от отбори от Серия А и Висшата лига, но е по-вероятно да продължи кариерата си в Англия.

Друг футболист, който намекна, че ще напусне Барселона след края на сезона е Яспер Силесен. Към холандския вратар има много сериозен интерес от португалските грандове Бенфика и Порто, както и от отбори от Висшата лига.

Положението на Рафиня и Денис Суарес е малко по-различно. И двамата ще бъдат щастливи да продължат да бъдат част от състава на Барселона, но са наясно, че са изчерпали възможностите си на „Камп Ноу“ и трябва да потърсят друго предизвикателство в кариерите си.

Договорът на Рафиня с Барселона изтича през лятото на 2020 година. Той имаше нещастието да се контузи още в първия дял от сезона.

През миналото лято Барселона поиска 30 милиона евро от Бетис за Рафиня. Сега цената на футболиста ще бъде намалена наполовина.

Денис Суарес има договор с Барселона до лятото на 2021 година. Каталунците възнамеряват да продадат играча при оферта от порядъка на 20-25 милиона евро.