Ръководството на Барселона трябва да се активизира сериозно на летния трансферен пазар, за да балансира своите финанси. Според каталунското издание „Спорт” клубът трябва да реализира продажби на стойност 65 милиона евро в следващите 2 седмици (до формалния край на сезон 2018/2019 на 30 юни), за да бъде изряден пред УЕФА съгласно правилата за Финансов феърплей.

Мисията съвсем не изглежда невъзможна, защото в отбора има доста играчи, чието бъдеще изглежда далеч от „Камп Ноу”. По високите етажи на Барселона вече са разговаряли с треньора Ернесто Валверде, така че са наясно кои имена не попадат в плановете му. Същата съдба ще споделят и футболистите, които сами са изявили желание да си тръгнат.

Казусите, които Барса предстои да разреши в следващите дни, са тези на Яспер Силесен (вратар), Денис Суарес (полузащитник), Андре Гомеш (полузащитник), Рафиня (полузащитник), Серхи Паленсия (защитник), Адриан Ортола (вратар). Клубът вярва, че за всички тях може да вземе в най-лошия случай въпросните 65 милиона евро.

Барса вече продаде крайния бранител Марк Кукурея на Ейбар срещу 2 милиона евро, след като дългокосият футболист прекара миналия сезон под наем в същия тим. Най-солидни печалби на „Камп Ноу” очакват от Силесен и Андре Гомеш, към които има най-голям интерес. Барселона преговаря с Евертън, който взе под наем Гомеш за кампания 2018/2019, като очаква минимум 30 милиона евро.

За Силесен пък вече има няколко конкретни оферти, а холандецът не крие недоволството си от крайно ограничените му шансове за изява. Тук преговорите с каталунците се водят по-трудно, защото те очакват покриване в пълен размер на освобождаващата клауза в споразумението на стража – 60 милиона евро. На този етап никой не желае да плати такава сума, а контрактът е със срок до юни 2021 година, което утежнява допълнително ситуацията на Силесен.

Колкото до Рафиня, това е може би последният шанс пред Барса да прибере пари от продажба. Договорът на бразилския играч изтича в край на идния сезон.