Спортният директор на Барселона – Деко, разясни защо така и не се получи трансферът на Нико Уилямс в тима през лятото. Крилото на Атлетик Билбао се представи отлично и бе с решаваща роля за успеха на Испания на UEFA EURO 2024, а малко след това президентът Жоан Лапорта заяви, че каталунците могат да си позволят да платят откупната му клауза и да го привлекат.

След седмици на очакване и слухове около Уилямс в крайна сметка в Барселона привлякоха Дани Олмо и се отказаха от фланговия играч на баските.

„Имахме нужда от качествено крило, но преценихме, че разполагаме с Рафиня, Феран Торес, Ансу Фати се завърна и се представи много добре в подготовката преди травмата, както и Ламин. Също така имаме играчи, които могат да играят на крилото като Фермин Лопес и Дани Олмо. Бяхме ясни, че за да вземем нов играч той трябва да е на много високо ниво. В крайна сметка преценихме, че привличането на Дани Олмо ще ни даде повече опции. Имахме приоритети и в крайна сметка решихме да не привличаме още едно крило“, обясни Деко.

Португалецът обясни и своята гледна точка около контузията на Марк Бернал. Определяният като най-ново бижу от школата на каталунците Бернал впечатли много по време на лятната подготовка на тима и започна първите три срещи в Ла Лига. Срещу Райо Валекано той получи тежка травма в коляното, която ще го извади за около година от игра.

„Не очаквахме контузията на Бернал в последната седмица на трансферния прозорец. Това бе труден ден, защото той е млад човек, а аз не обичам да гледам играчи на тази възраст да страдат, но той ще се върне по-силен. В следващите дни се съсредоточихме върху това да потърсим играч на ниво, който да се вписва в схемата ни. Естествено, първо говорихме с треньорите, обмислихме броя играчи, които имаме. Гави и Френки са близо до завръщане, а Ерик Гарсия също може да играе в тази зона и накрая решихме да останем с това, с което имаме“, каза още Деко.