Предложение от Манчестър Юнайтед е основната причина за разногласията между Барселона и централния защитник Самюел Умтити, пише каталунското издание „Спорт”. Именно така медията обяснява желанието на французина да получава далеч по-солидно възнаграждение.

Според „Спорт” до намесата на „червените дяволи” и Жозе Моуриньо никой не е могъл да предположи, че ще се стигне до толкова сериозно несъгласие между двете страни. Дотук с представянето си за каталунците Умтити впечатли дори най-сериозните оптимисти. Бившият ас на Олимпик Лион пристигна през 2016 година и за голяма част от феновете на „блаугранас” беше непознато име. Полека-лека тогавашният наставник Луис Енрике му помогна да пробие в първия тим, като под ръководството на астуриеца 24-годишният играч записа 43 мача на всички фронтове. След треньорската рокада и пристигането на Ернесто Валверде ролята му стана още по-централна. Дотук през настоящата кампания Умтити е записал 33 срещи, като с изявите си засенчва дори заслужил ветеран като Жерар Пике.

Барса се поти около ключов защитник

Към края на януарския трансферен прозорец тъмнокожият ас за първи път научил за интереса на Манчестър Юнайтед. Английският гранд е отправил доста щедро предложение за дългосрочен контракт с базова заплата от 9 милиона евро на година. Именно това е накарало Умтити да „обърне плочата” в течащите вече преговори с Барселона и да поиска доста по-висока заплата.

В Барса на този етап не смятат, че бранителят трябва да получава заплата като тези на Луис Суарес или капитана Андрес Иниеста. Тук важна роля играе фактът, че Умтити е част от отбора само малко повече от година и половина, затова и претенциите му се оценяват като неуместни от ръководителите. „Спорт” твърди, че по висшите етажи на властта в клуба вече се прокрадва разочарование от факта, че за играча икономическият аспект идва преди спортните ценности. Все пак благодарение на силните изяви за Барселона Умтити се утвърди като титуляр за френския национален отбор и ще бъде чудо, ако не представлява „петлите” на Мондиал 2018  през лятото.

Умтити с уклончив отговор за бъдещето си в Барса

Медалът обаче има две страни – бордът на директорите в Барса усеща и напрежението от страна на феновете, за които Умтити вече е един от любимците на отбора. Въпреки първоначалните съмнения мнозинството привърженици приеха с отворени ръце играча, а бляскавото представяне на терена му печели нови „съмишленици” сред публиката с всеки изминал ден.

Дотук не се вижда как Барсе ще наруши структурата при заплатите си. Ако клубът започне да удовлетворява претенциите на всеки един футболист, скоро ситуацията може да стигне до неприятни крайности. Очаква се ключова роля в разговорите с Умтити да изиграе техническият секретар на клуба Роберт Фернандес. Той бе човекът, който пътува не един и два пъти до Лион, за да уреди трансфера на защитника. Смята се, че при тези срещи Фернандес е опознал отблизо Умтити и е наясно с неговото мислене.

Това не променя факта, че към момента ситуацията изглежда патова и не е сигурно какъв би бил следващият ход на футболиста.