Шави Ернандес похвали професионализма на Филипе Коутиньо и разкри, че бразилецът е намалил заплатата си, за да финализира преминаването в Астън Вила под наем, което бе потвърдено от двата клуба в петък.

Вила ще плаща около половината от заплатата на полузащитника за продължителността на сделката, която изтича през лятото, въпреки че след това бирмингамци ще имат опцията да закупят за постоянно халфа за сумата от около 40 млн. евро. Договорът на Коутиньо с Барселона, който изтича през 2023, му заработваше около 20 млн. евро на година, но Шави сподели, че 29-годишният футболист се е съгласил на намаление, за да се върне обратно във Висшата лига, където ще се събере с бившия си съотборник в Ливърпул Стивън Джерард.

„Това говори много за него и това, че искаше да напусне, за да получи повече минути. Неговата заплата бе намалена. Той е страхотен професионалист и иска да успее. Филипе изпитваше затруднения тук и потърси решение“, започна Шави на днешната си пресконференция. Напускането на Коутиньо не е редуцирало достатъчно парите за заплати, за да позволи на каталунците да картотекират Феран Торес, който бе привлечен по-рано тази седмица от Манчестър Сити. Торес в момента не е на разположение след положителен тест за коронавирус, но не може и да играе за Барса, докато клубът не направи така, че пристигането му да съответства с лимита за харчене от 98 млн. паунда.

„Днес той тества положително отново, така че без значение дали можем да го регистрираме или не, той няма да бъде на разположение за срещата с Гранада. Матеу Алемани (футболният директор на Барселона) работи 24 часа на ден, така че Феран да играе, когато даде отрицателен тест. Оптимист съм, имам огромно доверие в ръководството“. Барселона ще се изкачи в топ 4 на Ла Лига в събота за първи път от септември насам, ако спечели гостуването си на Гранада. Шампионът Атлетико Мадрид, който е на точка пред тях на четвъртото място, гостува на Виляреал в неделя.

Шави добави, че Ансу Фати е близо до завръщане от травма на адуктора, но все още не е готов, докато Роналд Араухо също е аут след операция на фрактура на ръката. Барселона няма загуба в пет поредни мача. „Когато поехме отбора, клубът не бе в най-добрия си момент. Израстваме както на терена, така и извън него. Иска ми се да мисля, че сме на правилния път, но нека видим как ще се справим в следващите няколко мача. Атмосферата в съблекалнята ме кара да се чувствам положително. Оптимист съм“, завърши легендата на каталунците. /БГНЕС