Президентът на Барселона Жоан Лапорта за пореден път трябваше да коментира бъдещето на полузащитника Френки де Йонг. Както е известно, нидерландецът е свързва с трансфер в Манчестър Юнайтед и Челси.

Лапорта отговори на критиките, че играчът е притискан да напусне или да си намали заплатата.

„Първото нещо, което искам да кажа, е, че искаме Френки да остане в барселона. Обичаме го като играч и като човек. Аз искам той да остане в Баселона. Той е футболист на много високо ниво и добър човек. Знам, че той иска да остане“, започна Лапорта.

Попитан какво ще се случи, ако Де Йонг откаже да намали заплатата си, босът на „каталунците“ отговори:

„Тогава той ще продължи. Той има договор, ще уважим решението му. За нас той е играч на Барселона, ние разчитаме на него. Във футбола никога не знаеш. Но мога категорично да кажа (че няма да премине в Манчестър Юнайтед). Това зависи от различните страни. Принципно мога да кажа, че има голяма вероятност той да остане. Като президент ще направя всичко по силите ми, за да остане".

Президентът на Барса отрече, че е предложил играча на Челси.

„Това, което правим с Френки, е същото, което се случва с останалите в отбора. Новите попълнения, които идват, адаптираха заплатите си към новата ни структура. Но Френки има договор и ние уважаваме това. Не можем да го накараме да си намали заплатата. Това е негово решение“, допълни Лапорта, който коментира и евентуалните трансфери на двамата защитници на лондончани Сесар Аспиликуета и Маркос Алонсо на „Камп Ноу“:

„Аспиликуета и Алонсо в Барса? Те имат договор с Челси и ние уважаваме това, както и новия собственик. Уважавам и двамата като много, много добри играчи. Те показват своето качество и талант. Но не искам да говоря за тях“.

Подобен коментар Лапорта направи и относно спекулациите, че „каталунците“ имат интерес и към Бернардо Силва от Манчестър Сити:

„Бернардо е много добър играч. Уважавам това, че той принадлежи на Манчестър Сити, но имам приятели там, като Пеп Гуардиола, Чики Бегиристайн и Ал Мубарак. Има много хора, които познавам“.

„Опитваме се да ръководим клуба по разумен и устойчив начин. Затова има нужда от тези разговори, за да го направим по спокоен и внимателен начин. Обяснихме ситуацията и сме благодарни на всеки играч, който може да ни помогне. Същото беше с Дембеле и съм му много благодарен. След месеци разговори той прие промяна на заплатата и може да бъде горд от решението си“, продължи президентът на тима.

„Клубът има бюджет за заплати, който е 40% по-голям от конкурентите ни. Трябва да го намалим, а това не е лесно. Но говорим с играчите, всички те обичат Барса. Намалиха заплатите си от любов към клуба. Всички играчи, нови и стари, разбират ограниченията. Всички те искат да бъдат артисти, които да върнат Барселона на върха. Те знаят, че могат да бъдат част от един от най-великолепните периоди в историята на клуба“, каза още Лапорта.