Приоритетът на Барселона на трансферния пазар през януари ще бъде намирането на нов ляв бек, който да даде алтернатива на старши треньора Ернесто Валверде на този пост. Зависимостта на каталунците от присъствието на Жорди Алба в титулярния състав е огромна и ротациите на неговата позиция на този етап не са никак успешни и водят до големи главоболия за треньорския щаб на отбора.

Миранда все още е твърде млад, за да замести успешно Алба и Валверде дори не рискува да му гласува доверие. Със сигурност младокът е страхотна инвестиция за бъдещето на клуба, но е рано да бъде хвърлен в „огъня“. Томас Вермален, Самюел Умтити и Серхи Роберто не са решение за Валверде. Барселона изпрати друг юноша на клуба Марк Кукурея да се обиграва под наем в Ейбар.

През лятото каталунците продадоха Лука Дин на Евертън за 20 милиона евро и Валверде настоява за привличането на нов ляв бек, който да бъде алтернатива на Алба. Наставникът на Барселона настоява новият футболист да има известен опит в някое големите европейски първенства, за да може да се включи на пълни обороти.

Основната задача пред спортния директор Ерик Абидал и съветника му Рамон Планес през януари ще бъде именно намирането на нов ляв бек.

Една от опциите пред Барселона е опитният бразилски футболист Филипе Луис от Атлетико Мадрид, чийто договор с „дюшекчиите“ изтича в края на сезона и все още не го е подновил. Каталунците също така не крият своя интерес към Ферлан Менди от Олимпик Лион. В полезрението на испанския шампион попадат още Хуан Бернат от Пари Сен Жермен, Алберто Морено от Ливърпул и Юри Берчиче от Атлетик Билбао. 

В същото време Ерик Абидал обмисля възможността и за привличането на още един нов централен защитник, който да замени Томас Вермален. Договорът на белгийския футболист изтича в края на сезона. Каталунците на този етап не планират да подновяват договора на футболиста.

Не е изключено Абидал да потърси играч, който да може да уплътни и двете фази – да може да играе ляв бек и централен защитник. Намирането на подобен тип футболист е много трудно, а още повече през зимния трансферен прозорец.