В Барселона със сигурност ще искат много бързо да забравят летния трансферен прозорец на 2017 година, който бе белязан от пълния провал в политиката на клуба.

Барселона не само не успя да вземе първите си избори в селекцията, но прибегна и до там в края на трансферния прозорец да не успее да си гарантира нито едно от двете желани имена.

Издънките за Барселона започнаха в средата на юни с преследването на Марко Верати. Италианският национал бе убеждаван да премине на „Камп Ноу“ и в един момент той дори изглеждаше готов да бойкотира тренировъчния процес на Пари Сен Жермен, за да си осигури трансфера при каталунците. В крайна сметка амбициите на Барселона да го привлече се сгромолясаха с пълна сила. Той бе първи избор на Барселона за подилсването на халфовата линия на отбора.

След това Барселона насочи усилията си изцяло към привличането на Филипе Коутиньо от Ливърпул. Сагата продължи повече от два месеца, а в крайна сметка бразилецът остана на „Анфийлд“, въпреки милионите, които каталунците даваха за него. Резилът на Барселона бе още по-голям, тъй като клубът изуми с невероятни условия при бонусите, които бе предложил за 25-годишния футболист.

Барселона попада в епицентъра на вниманието и заради начина, по който действа с Усман Дембеле. Французинът бойкотира тренировъчния процес на Борусия Дортмунд, за да форсира своето преминаване на „Камп Ноу“. Това постави Барселона в още по-неблагоприятно положение. Все пак каталунците успяха да си осигурят подписа на 20-годишния французин.

Барселона с над 90 милиона печалба след трансферния пазар

Барселона шокира с привличането на Паулиньо, което в края на трансферния пазар не изглежда никак неразумно, тъй като дава по-голяма дълбочина в състава на Ернесто Валверде и му дава още една допълнителна опция в халфовата линия, където каталунците се очаква да осъществят промяна в своята играта през новия сезон. Идеята на Валверде е именно да концентрира играта на отбора в средата на терена, както бе по времето на Хосеп Гуардиола и Тито Виланова. Така бразилецът може да се окаже с много важна роля.

В същото време Барселона изпусна една от трите си мега звезди – Неймар, който отиде в Пари Сен Жермен, след като освобождаващата клауза в договора му от 222 милиона евро бе активирана.

В края на трансферния прозорец Барселона не успя да си осигури и услугите на Анхел ди Мария. 

Свърши се, Барселона без други нови

Барселона не успя да се раздели с Арда Туран и Андре Гомеш, които не влизат в плановете на Валверде. Каталунците не успяха да прибавят допълнителни приходи от продажбата на турчина и португалеца. Тяхното оставане на „Камп Ноу“ предизвиква още серия от въпроси.