През януари Барселона финализира сделката с Аякс за Френки де Йонг, като по този начин каталунците изпревариха Пари Сен Жермен и Манчестър Сити за подписа на 21-годишния полузащитник. Следващата стратегическа трансферна цел на Барселона е другото бижу на Аякс Матайс де Лихт.

Каталунците са готови да развържат отново кесията само и само, за да си осигурят услугите на 19-годишния защитник. „Блаугранас“ има финасновата мощ, за да се включи в наддаването за Де Лихт, което няма да бъде по-малко сериозно от това за Де Йонг.

В Барселона останаха изключително впечатлени от демонстрираното израстване от страна на Де Лихт през последните месеци. Ако Де Йонг е призван да бъде наследникът на Серхио Бускетс, то в Барселона си дават ясна сметка, че Де Лихт притежава всички нужни качества, за да замени Жерар Пике.

От Барселона ще положат всички усилия, за да привлекат Де Лихт. Голямото предимство на каталунците е, че те вече си осигуриха услугите на Де Йонг, който е много добър приятел на централния защитник.

Самото желание на Де Лихт е също да продължи кариерата си на „Камп Ноу“.

Президентът на Барселона Хосеп Мария Бартомеу само преди дни открито потвърди, че Де Лихт е трансферна цел на клуба и каталунците вече са започнали работа.

В Барселона обичат да работят дискретно и да не създават излишен шум.

Каталунците доказаха, че работят добре с Аякс, след като спазариха Де Йонг за сумата от 75 милиона евро, плюс 11 милиона допълнителни бонуси. Халфът се превърна в най-скъпия холандски футболист в историята.

Нивото на заплата на Де Лихт в Барселона ще има сходни параметри като тази на Де Йонг, който се намира в третото ниво по възнаграждение в клуба със своите 10 милиона евро на сезон.

В допълнение към безспорните качества на Матайс, на „Камп Ноу“ не се притесняват, че с привличането на холандския защитник ще имат вече петима централни бранители – Пике, Ленгле, Умтити и Тодибо. Още повече, че Жан-Клер Тодибо може да бъде използван и като халф от старши треньора Ернесто Валверде.

Големият плюс за Барселона е, че самият Де Лихт иска да премине на „Камп Ноу“ и да продължи да играе редом с Де Йонг.

В същото време агентът на Де Лихт – Мино Райола ще направи това, което играчът му иска, въпреки че желанието на италианския агент е да го отведе в друг клуб.