Какво означават знаците в края на тубичките на пастата за зъби? Някаква тайна организация слага правоъгълничета на пастите за зъби, за да знаят посветените, кои продукти са естествени и кои не. Добре, че не ги ядем тези пасти, а само си мием зъбите с тях. Но, все пак, друго си е да е изцяло натурална, нали така?

Чуйте отговора на днешната Питанка на Драго Симеонов!

Ние до един сме приели мисълта, че ни тъпчат с какви ли не боклуци. Но от друга страна са достатъчно честни или пък достатъчно тъпи, та да напишат името на тези боклуци на опаковката. Така не само, че слагат разни Е-та в хранителните продукти - подсладители, оцветители, консерванти, но и ги пишат по опаковката, за да ни стряскат. Защо ги пишат? Някой вероятно ги принуждава. Не могат да избегнат тази регулация. А защо този същият някой не забрани директно употребата на въпросните субстанции? Не е ясно. Този някой е хем с огромна мощ, хем с недостатъчна. Така че е честен, макар това да ни държи в напрежение.

Ето ви трика с пастата за зъби. Отново се намесват тайната общност, която хем бди за здравето ни, хем не и пука особено. В този случай дори не пишат по опаковката разни загадъчни комбинации от букви и цифри, а слагат цветни квадратчета. Големият проблем е, че ако квадратчето е зелено, то най-вероятно и надписът върху пластмасовата тубичка на паста за зъби е в зелено. При червеното е същото. При черното и синьото пак така. Някак си никога няма червено маркерче върху паста, при която е използвано зелено мастило за етикета. Или пък зелено квадратче на черна паста. Те, производителите, май направо с цвета на логото си ни казват какво слагат в пастата. Или пък маркерчето е със същия цвят, защото има съвсем друга функция.

Всъщност да, така е. Маркерите на опаковките не само на пастите за зъби, независимо дали ги виждате или не, имат основно две функции - цветна проба понякога, а по често индикатор за специалните сензори на режещите машини - къде да бъде срязана опаковката. При бърз конвейер това се върши с голяма скорост от специални машини, които имат нужда от подобна индикация. Това е функцията на квадратчето и ето защо то винаги е в края на тубичката, а не в началото и. И, да, това е причината да не се използва цвят, различен от този, използван за останалите надписи. Това не е цветови индикатор за съдържание, а маркер за машината. В някои случаи е и цветови тестер. Така че е съвсем ясно защо и квадратчето, и надписът върху тубичката са в един цвят.

Но, разбира се, вие сте свободни да не ни вярвате и да приемете, че във всяка компания за паста за зъби има добронамерени служители, които поставят на опаковката специални цветни правоъгълничета, за да знаете колко е опасен продуктът им. Забелязвали ли сте, какцветът влияе на възприятието ни? Ако квадратчето е зелено всичко е "ok", както и ако е зелен целият надпис. Но червено ли е, тогава става съвсем различно. Тайната организация на злодеите много добре знае това. Което ни напомня някои път да обърнем внимание и на цветовите нюанси в най-познатите марки по света. Но това е обект на друга Питанка.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук