Колекция от рокли на покойната британска принцеса Даяна беше продадена снощи за 3,17 милиона долара на търг на аукционната къща Уодингтънс в Торонто, съобщи канадската телевизия CTV News.

На търга присъстваха около 100 души, които наддаваха за колекцията от 14 рокли на Лейди Ди. Търгът беше открит с вечерна рокля от синьо кадифе с главозамайващо дълбоко деколте, дело на британския дизайнер Виктор Едълстейн, която намери купувач срещу 800 000 долара.

С тази рокля принцесата е била облечена по време на организирана от тогавашния президент на САЩ Роналд Рейгън тържествена вечеря в Белия дом през 1985 г., когато принцесата танцува с американския актьор Джон Траволта.

Друга част от колекцията беше дълга рокля с V-образно деколте, допълнена с тъмно зелени пайети и цепка до коленете, дело на дизайнера Джейкъб Шафър. Лейди Даяна я е носила по време на държавно посещение във Виена през 1986 г. и на премиера на филм през 1993 г. Колекцията е била собственост на американката Морийн Дънкел от Флорида, която я купила на търг на Кристис през 1997 г., осем седмици преди Даяна да загине в автомобилна катастрофа в Париж.