Изписано е много, че сексът е здравословен. Но колко дълго трябва да продължи, за да се превърне в лечебен? На този въпрос са отговорили британските биохимици, които са изчислили продължителността на терапевтичния полов акт, пише БГНЕС.

Според техните изчисления излиза, че положителното лечебно въздействие сексът започва да оказва едва на 31-та минута. Креватните упражнения са един от най-ефикасните начини за борба с т.нар. свободните радикали. Тези частици се синтезират във всички тъкани на организма и в неблагоприятен момент предизвикват всевъзможни болести. Те могат да бъдат неутрализирани от хормоните, които се отделят по време на полов акт. Но "критичната маса", която може да нанесе удар по свободните радикали, се образува едва след 30-та минута. За съжаление на мнозина подобен маратон е непосилен.

Изследователите съветват: правете любов по-рядко, но по-дълго. За диабетиците е полезно да удължат любовната игра до 45 минути. През това време в кръвта се изработва фермент, близък по своето действие до инсулина, който неутрализира излишната захар. А страдащите от ставни заболявания могат да почувстват лечебните свойства на секса след час и половина.