Победната серия от 33 мача на Новак Джокович на Откритото първенство на Австралия приключи днес, след като Яник Синър спечели срещу световния номер 1 в четири сета. Сърбинът, който направи 54 непредизвикани грешки, беше шокиран от слабата си игра по време на  полуфиналния сблъсък, продължил 3 часа и 26 минути.
„По някакъв начин бях шокиран от нивото си, в лошия смисъл. В първите два сета не правех много неща. Предполагам, че това е един от най-слабите мачове от Големия шлем, в които съм играл. Поне това си спомням.
 
Не е много приятно усещането да играеш по този начин. Но в същото време Синер правеше всичко по-добре от мен и то във всеки аспект на играта", каза сърбинът на пресконференцията си след мача. 
 
Преди сблъсъка със Синер, 36-годишният Джокович загуби три сета на Аустрелиън Оупън и призна, че не се е чувствал много добре във всички мачове. 
 
"Честно казано, през целия турнир дори не се доближих до най-добрия си тенис, какъвто обикновено играя в Австралия. Може би единствено срещу Манарино бях на ниво. Не съм допускал, че ще се представя толкова зле в първите два сета днес. 
Може да се каже, че полуфиналът е страхотен резултат, но винаги очаквам максимума от себе си. Не беше писано обаче това да се случи днес”, каза 24-кратният шампион.

Джокович спечели само три гейма в първите два сета, преди да се събере в третия, спасявайки мачбол. Освен това той не успя да стигне до нито една точка за пробив през целия мач на сервиса на италианеца. Това се случва за първи път в кариерата му.

„Тази статистика говори много. Съперникът ми  сервираше много точно и прецизно. Трудно е да се опише какво стана. Има много негативни неща, които направих на корта днес по отношение на играта си, от които не съм много доволен - при ретур, форхенд, бекхенд, от движението си по корта. Всичко беше под нивото, а Синер беше много доминиращ в геймовете си на сервис”, обясни Ноле.
 
Джокович не пропусна да похвали 22-годишния си съперник и неговия екип, който включва треньора Дарън Кейхил.
 
„Той винаги удряше топката много силно и от ъгъл, както от форхенд, така и от бекхенд. Играе много бързо, обича да бъде агресивен. Беше много спокоен и хладнокръвен на корта, движеше се добре. Мисля, че неговият сервис се подобри много и като техника, и като скорост. Сега подаването му е много по-силно и по-прецизно. 
 
Сега всичко се нарежда за него. До него е Дарън Кейхил, който е много опитен треньор и е работил с бивши номер 1 в света. Очевидно да го имаш в щаба си е много полезно", завърши Джокович.