Спортният директор на Барселона Жорди Кройф ще напусне новокоронясания шампион на Ла Лига в края на сезона, потвърдиха от пресслужбата на каталунците. „Блаугранас“ споделиха в свое изявление, че Кройф няма да подновява договора си „поради желанието му да опита нови професионални предизвикателства“.

Новината идва ден след като бе оповестено, че футболният директор на клуба Матеу Алемани също ще се раздели с поста си на 1 юли. Кройф уведомил президента на Барса Жоан Лапорта за решението си във вторник, 48 часа след като отборът завоюва 27-а шампионска титла на страната и първа от 2019-а насам.

22 снимки

„Кройф каза, че е готов да помага на клуба в неговия преход към нова изпълнителна структура и ще предложи пълна подкрепа при финализирането на неизплатени операции по време на летния трансферен прозорец“, се казва в клубното изявление. Кройф и Алемани бяха назначени след избирането на Лапорта за президент на каталунците през март 2021 – по онова време „блаугранас“ бяха измъчвани от финансови и институционални проблеми.

Кройф е синът на легендата на нидерландския футбол Йохан Кройф, който игра за Барселона през 70-те години на миналия век, а впоследствие бе и треньор на първия тим. Подобно на своя баща, 49-годишният Жорди Кройф игра за Барса като атакуващ полузащитник през 90-те, като стана и шампион на Висшата лига с Манчестър Юнайтед.