Барселона излиза във финала срещу Севиля за Купата на Краля с целта да спечели за четвърти пореден път трофея. Нещо, което до този момент в историята са постигали единствено Реал Мадрид и Атлетик Билбао.

Реал Мадрид успява да спечели за четири поредни пъти трофея от 1905 до 1908 година. Атлетик Билбао прави това от 1930 до 1933 година.

През 1954 година пред Барселона се открива възможност да спечели за четвърта поредна година Купата на Краля, но губи на финала с 0:3 от Валенсия.

През 2018 година пред Барселона се открива нова възможност за исторически успех.

След загубата през 2014 година във финала с 1:2 от Реал Мадрид на „Местая“, Барселона спечели с 3:1 срещу Атлетик Билбао на „Камп Ноу“ във финала за Купата на Краля, победи с 2:0 срещу Севиля на „Висенте Калдерон“ и надделя с 3:1 срещу Алавес отново на „Висенте Калдерон“.

Ако Барселона победи Севиля на „Уанда Метрополитано“, то Жерар Пике, Серхио Бускетс, Андрес Иниеста и Лионел Меси ще изравнят постижението на Жоан Сегара, който е футболистът спечелил най-много пъти трофея с екипа на „блаугранас“.

Пиру Гаинса е футболистът спечелил най-много пъти в историята Купата на Краля – седем между 1943 и 1958 година с екипа на Атлетик Билбао.

Барселона преследва 30-а купа в турнира. Каталунците са най-успешният отбор в надпреварата, като имат и десет загубени финала

Преди Барселона никой друг отбор в историята на испанския футбол не е успявал да се класира пет поредни пъти на финал.

Балансът в петте финала между Барселона и Севиля

“Кошмарният финал“ за Луис Суарес

Два наранени звяра излизат във финала за Купата на Краля