Испанската хазна е започнала събирането на информация за фондацията на Лионел Меси (FLM) и плащанията направени към нея за периода от 2010 до 2013 година, разкрива „Der Spiegel“, цитиран от „El Mundo“.

Хазната разследва дали даренията, които са направени не могат да бъдат част от заплатата на Лео Меси. Очевидно, приносът е пряко свързан с играча: има бонуси, ако той спечели Златната топка, а изплащанията ще бъдат спряни, ако аржентинецът напусне отбора.

В този случай Министерството на финансите проучва дали Барселона е отпуснала тези суми на Фондацията като част от заплатата на Меси, за да избегне аржентинския футболист плащането на повече данъци. Като дарения, тези суми имат значителни данъчни облекчения в сравнение с високите данъци, които клубът и играчът трябва да платят за многомилионната заплата на Меси.

Фондацията е създаде още през 2007 година, но е регистрирана законно през юни 2013 година.

За 2017 година от Барселона са платили най-малко 5,3 милиона евро на Фондацията, разкрива „Der Spiegel“.

Според информацията на германското издание, от Барселона в продължение на години са използвали този вид плащания, като вноски, които предоставят данъчни облекчения и за двете лица. То прилага намаление от 35% на корпоративния данък.

Ако Министерството на финансите оцени направените плащания като част от заплатата на Меси, то двете страни могат да бъдат обвинени в измама.

Източници близки до разследването обявиха пред „El Mundo“, че то продължава.

„Освен това съдбата на парите на фондацията на Меси също е поставена под въпрос. Фондацията трябва да посвети най-малко 70% от приходите си за целите, за които е създадена, в рамките на четири години след получаването на този дохд. В консултативните сметки се натрупват информационни пропуски и подозрителни разходи, а онези, които са предназначени за тяхната социална работа изглеждат недостатъчни“, пише „El Mundo“.

Меси дари 70 хиляди на хуманитарна организация

„Големи суми се изпращат в Аржентина в компания, която е независима от компанията-майка“, се казва още в материала.

Барселона платил данъчните задължения на Меси