В средата на февруари, Барселона повдигна много съмнения с оглед представянето си. Отборът постигна много трудна победа срещу Реал Валядолид, а след това направи нулево равенство срещу Олимпик Лион в първия осминафинал от Шампионската лига. Месец по-късно, героите на Барселона се завръщат на „Камп Ноу“ срещу Райо Валекано след ключова победа срещу Севиля, както и две победи срещу Реал Мадрид на „Сантиаго Бернабеу“ за Купата на Краля и за Ла Лига.

На 6 февруари Барселона стигна до равенство 1:1 срещу Реал Мадрид в първия полуфинал за Купата на Краля на „Камп Ноу“.

Следващата седмица отборът стигна до равенство 0:0 срещу Атлетик Билбао на 16 февруари.

Каталунците постигнаха минимален успех с 1:0 срещу Реал Валядолид на „Камп Ноу“ в двубой, в който не убедиха. Неочакваното поражение на Реал Мадрид от Жирона на „Сантиаго Бернабеу“ даде криле на каталунците.

Барселона не се намираше в най-добрия си момент от сезона, особено по отношение на ефективността пред гола. Каталунците направиха 0:0 при визитата на Олимпик Лион в първия осминафинал от Шампионска лига.

Гостуването на Барселона на Севиля бе повратна точка за „блаугранас“. Каталунците спечелиха с 4:2 след страхотен мач на Лионел Меси, в който аржентинецът вкара хеттрик. След това Барселона спечели полуфиналния мач реванш за Купата на Краля срещу Реал Мадрид с 3:0 и по този начин каталунците се класираха за финала на турнира. След това Барселона надви с минималното 1:0 Реал Мадрид в дербито от Ла Лига и каталунците отвориха разлика от 12 точки пред своя голям местен съперник.

Срещу Райо Валекано, Барселона се завръща триумфално тази събота на „Камп Ноу“ с цел, която каталунците постигнаха – отстраниха Реал Мадрид за Купата на Краля и ще играят на финала на турнира, а също така извадиха „кралете“ от борбата за титлата.

В тази идилична ситуация, Барселона не може да се отпусне ни най-малко.