Американката Джесика Пегула, номер 3 в схемата на женския турнир на Откритото първенство на САЩ по тенис, продължава да демонстрира постоянство. Пегула достигна до четвъртфиналите в пет от последните си седем участия в турнири от Големия шлем и направи крачка по-близо до увеличаването на този брой с победа с 6:3, 6:1 над румънката Патриция Мария Тиг в последния мач от вечерната сесия в четвъртък на Артър Аш Стейдиъм.

След като не успя да направи това в първите си три участия във Флашинг Медоус, Пегула достигна до третия кръг на US Open за четвърта поредна година. А мачът сякаш нямаше да бъде толкова лесен, тъй като започна с размяна на брейкове, но това не продължи дълго. След това 3-ата в света на женския тенис наложи своя стил и спечели осем от следващите девет гейма, което означаваше и тотален диктат на корта.

За мене беше доста некомфортно. Не се знаем с румънската Мария Тиг, не бяхме играли една срещу друга никога. Да играеш през нощта от една страна е страхотно, но очите трябва да привикнат към изкуственото осветление, Ясно е, че е въпрос на приспособяване, заяви Пегула след успеха, който я прати в третия кръг.

Мария Тиг е една от десетте майки в основната схема на турнира, а за втори път в кариерата си тя среща състезателка от топ 10. В момента тя е номер 700 в ранглистата на WTA, но играе в основната схема със защитен ранкинг от 65-о място. Пегула проби сервиса й три пъти в първия сет, а румънката успя да вземе почетен гейм при 1:4 във втория.

За американката следващата съперничка е номер 26 Елина Свитолина (Украйна), с която има положителен баланс – три победи в четири мача, в това число и успех на турнира във Вашингтон по-рано през лятото.

А днес Свитолина елиминира рускинята Анастасия Павлюченкова в три сета след пасив в първия – 5:7, 6:4, 6:4. Но срещата беше истинска наслада за ценителите, тъй като предложи игра на много високо ниво и от двете страни на мрежата. След близо три часа игра украинката вкара 10и-я си ас в мача, за да вземе победата. Тя се върна на корта през април, когато роди дъщеря на приятеля си Гаел Монфис, който по ирония играеше своя мач от 2-ия кръг при мъжете на съседен корт.

"Наистина опитах да се мотивирам от неговото представяне. И трябваше да се фокусирам, защото не започнах по най-добрия начин. Опитах се да намеря моята си енергия и се получи", доволна е Свитолина. Тя продължи тенденцията на украинските спортисти да не подават ръка на руските си опоненти, изразявайки протеста си срещу войната, която Русия води срещу страната им. Свитолина е полуфиналистка в Големия шлем три пъти – два на "Уимбълдън" (2019, 2023) и веднъж тук, на "Флашинг Медоус" преди четири години.

Gulliver/GettyImages
40 снимки

Номер 13 Дария Касаткина (Русия) също мина през обрат, но отстрани по пътя към третия кръг София Кенин (САЩ) – 2:6, 6:4, 6:4. В първия сет играта на рускинята беше истинска катастрофа, но след това тя опита да пресира американката и ако не друго, поне и двете започнаха да правят грешки. В третия сет до 3:3 и двете си бяха направили по два пробива, след което Касаткина наложи волята си. Иначе мачът завърши общо с 14 пробива.

Миналогодишната финалистка Онс Жабюр (Тунис), сега поставена като 5-а в схемата, мина през истински трилър с младата чешкиня Линда Носкова – 7:6 (7), 4:6, 6:3. Жабюр не успя да покаже класа в първите два сета срещу 18-годишната си съперничка – първият го измъкна с много късмет, а във втория се предаде. Но тунизийката намери повече физически сили и със здрави сервиси и къси удари до мрежата успя да измъкне победата. А следващата й съперничка е отново чехкиня – Мари Бузкова.

 

БТА / Автор: Атанас Василев