Канадката Лейла Фернандес и гъркинята Мария Сакари се класираха за втория кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис.

21-годишната Фернандес, която е бивша финалистка от Откритото първенство на САЩ, победи чехкинята Сара Бейлек със 7:6(5), 6:2.

След успеха тя призна, че резултатите й на турнира от Големия Шлем в Мелбърн са били под нивото в четирите й предишни участия и се надява, че фокусът върху забавлението ще предизвика промяна в съдбата тази година. Фернандес каза на корта, че ще се захване с "малко плетене на една кука", преди да се изправи срещу американката Алиша Паркс във втория кръг в сряда.

"Никога не съм имал отлични резултати в Австралия, но мисля, че всяка година просто научавам малко по малко за грешките си, какво съм направила правилно, какво съм направила грешно. Тази година просто искахме да дойдем тук и да се забавляваме. Обичам да играя през лятото, така че ще се забавлявам и се надявам резултатите да дойдат", заяви канадката.

Осмата поставена Мария Сакари (Гърция), която миналата година достигна до третия кръг на Откритото първенство на Австралия, победи Нао Хибино (Япония) с 6:4, 6:1 на "Род Лейвър Арина".

Снимки: Gulliver/GettyImages
31 снимки

Американката Аманда Анисимова спечели срещу 13-ата в схемата Людмила Самсонова с 6:3, 6:4. 22-годишната Анисимова се оттегли временно от спорта през май 2023 година, позовавайки се на преумора и проблеми с психичното здраве.

Номер 9 в схемата Барбора Крейчикова (Чехия) изглежда изпитваше затруднения в сблъсъка си от първия кръг с японката Маи Хонтама, но шампионката от Откритото първенство на Франция през 2021-а преодоля лошото старт, за да стигне до успеха с 2:6, 6:4, 6:3.

Снимки: Gulliver/GettyImages
76 снимки

"Беше наистина, наистина труден мач. Борех се, но вярвах, че мога да се върна и да подобря играта си", каза Крейчикова.

Украинката Леся Цуренко направи обрат и елиминира италианката Лучия Бронзети с 3:6, 7:5, 6:3, за да стигне до втория кръг в Мелбърн за шести път в кариерата си.

Световната номер 93 Камила Рахимова (Русия) спечели първи мач при жените тази година, след като победи американката Емина Бекташ с 6:4, 6:4. / БТА