Световната номер 1 Ига Швьонтек бе близо до сензационно отпадане още във втория кръг на Australian Open, но все пак стигна до победата срещу американката Даниел Колинс с 6-4, 3-6, 6-4. Полякинята изоставаше с два пробива и 1-4 в решаващия трети сет, но показа характер и класа, за да вземе пет поредни гейма и да запише 18-ти пореден успех.

На 'Маргарет Корт Арина" двете тенисистки играха агресивен и рисков тенис, което доведе до множество обрати и зрелище за публиката. И в трите части Колинс водеше с пробив, но в крайна сметка американката успя да спечели само един сет. В първата част тя дръпна с 3-1, но след това Швьонтек влезе в добра серия и взе пет от следващите шест гейма, за да поведе в резултата. Четирикратната победителка в Големия шлем проби на старта на втори сет, но след това Колинс започна да доминира и спечели 10 от следващите 13 гейма, за да изравни сетовете и да дръпне с 4-1 в решаващата част. Тогава Швьонтек вдигна оборотите и взе пет последователни гейма, за да стигне до успеха след три часа и 13 минути игра.

В края на миналата година Швьонтек спечели последователно титлите от Пекин и Финалите на WTA, а по-рано този месец тя взе всичките си мачове на сингъл от Юнайтед къп, като поредните ѝ победи вече набъбнаха на 18. В следващия кръг тя ще срещне чешката тийнейджърка Линда Носкова в битка за място в осминафиналите.

"Боже мой, вече бях на летището", пошегува се Швьонтек след края на мача. "Исках да се боря докрай, тя на практика играеше перфектно, но знаех, че за всеки е трудно да поддържа това ниво, така че исках да съм готова за момента, когато ще започне да допуска грешки", допълни полякинята, чието най-добро постижение в Мелбърн е полуфинал.