Барселона се наложи с 4:0 като гост над АПОЕЛ в мач от предпоследния кръг на груповата фаза на Шампионската лига, който ще остане в историята. Нападателят на каталунците Лионел Меси записа хеттрик, а така по категоричен начин се превърна в топреализатор на Шампионската лига за всички времена. Меси вече има 74 гола, а по този начин задмина Раул Гонсалес, с когото до този момент споделяше лидерството със 71 попадения. Четвъртият гол за успеха на тима на Луис Енрике бе дело на Луис Суарес.

Двубоят с АПОЕЛ ще остане специален и за Шави Ернандес, който се появи като резерва на терена. Опитният футболист записа 145 мача в Шампионската лига, като вече се превърна в играча с най-много мачове в комерсилания турнир.

Барселона имаше смазващо превъзходство през всичките 90 минути на мача. Каталунците диктуваха събитията по терена и в голяма степен се забавляваха от играта. А в 17-ата минута Лионел Меси загатна за това, което предстои. Аржентинецът напредна напредна от дясно, навлезе в наказателното поле, комбинира с Луис Суарес, чийто удар обаче се озова във вратаря.

В 23-ата минута чудесна възможност се разкри пред Жорди Алба, но акцията завърши без попадение, за да се стигне до 28-ата минута, когато логичното се случи. Гостите поведоха след попадение на Луис Суарес. Уругваецът получи пас от ляво, с удивително отиграване, преодоля бранител на АПОЕЛ, след което отправи точен удар за 1:0.

Десетина минути след гола каталунците проведоха добра атака от ляво, но се засуетиха, в резултат на което остротата на акцията бе притъпена. А 38-ата минута бе историческа, както за Лионел Меси, така и за Шампионската лига. Четирикратният носител на Златната топка се превърна в топреализатор на най-комерсиалната надпревара за всички времена, след като отбеляза за 2:0. Рафиня отправи удар, а аржентинецът, който се намираше около вратарското поле, подложи крак, за да отклони топката в мрежата на АПОЕЛ. С това попадение Меси натрупа 72 гола в турнира, а това автоматично го изстреля пред Раул Гонсалес, с когото до този момент делеше лидерството със 71.

След почивката играчите на Луис Енрике продължиха да упражняват натиск върху опонента си, като 52-ата минута топката стигна до Педро, след като преди това Меси пропусна, но ударът на испанеца не намери целта.

В 55-ата минута Иван Ракитич изпълни фаул от опасна позиция, от ляво по атаката. Хърватинът центрира към далечната греда, където бе Луис Суарес, но бившият нападател на Ливърпул нанесе несполучлив удар с глава.

Лионел Меси затвърди марковото си шоу, след като в 58-ата минута получи пас от дълбочина от Дани Алвеш и се разписа за втори път в мача, покачвайки резултата на 3:0.

20 минути преди края Барселона остана с човек по-малко на терена. Рафиня получи втори жълт картон. Численият баланс на терена бе възстановен в 84-ата минута, когато Жоао Гилерме Аморин получи втори жълт картон, а в 87а-ата минута играчите на Барса нанесона и четвърти удар. Хавиер Масчерано намери добре Педро, който върна към Меси, за да може аржентинецът за трети път да вдигне ръце – 4:0.

Така със спечелените три точки Барса заема второто място с 12 точки в Група F, а АПОЕЛ е последен, 4-и, с 1 пункт.


APOEL 0-4 Barcelona - Champions League 2014-15... by Football--Live

Същевременно в друг мач от същата група Пари Сен Жермен се наложи с 3:1 над Аякс. Двубоят бе сравнително равностоен, а резултатът бе откри в 33-ата минута. Единсон Кавани получи добро подаване от Езекил Лавеци, с което стражът на Аякс бе елиминиран, и се разписа на празна врата за 1:0. Преди това именно пред Лавеци се бе разкрило чисто положение, но той не успя да се възползва от него.

След попадението в полза на парижани мачът навлезе в малко по-спокоен ритъм, а след почивката тази тенденция продължи. ПСЖ имаше своите възможности, но в някои епизоди отстъпваше инициативата на своя холандски опонент. В един от тези епизоди играчите на Аякс се възползваха максимално и изравниха. В 67-ата минута Рикардо Кишна центрира от ляво, а Дави Клаасен засече с глава за 1:1.

Като че ли, това ядоса парижани, които само в рамките на няколко минути стигнаха до два гола.

Първо в 79-ата минута Златан Ибрахимович получи добро подаване и се разписа за 2:1, няколко минути по-късно авторът на първото попадение Единсон Кавани записа втори гол на сметката си, оформяйки крайното 3:1.

ПСЖ е лидер в Група F с 13 точки, а Аякс е трети с 2.


PSG 3-1 Ajax - Champions League 2014-15... by Football--Live

Ето и пълното класиране в Група F:

1. ПСЖ 5 мача 13 точки

2. Барселона 5 мача 12 точки

3. Аякс 5 мача 2 точки

4. АПОЕЛ 5 мача 1 точка