Барселона имаше нужда от много труден обрат, за да пречупи Борусия Мьонхенгладбах в група С на Шампионската лига. На „Борусия Парк“ каталунците съумяха да се наложат с 2:1 и така остават със 100-процентов актив от началото на груповата фаза. За немците остава разочарованието, че успяха да поведат в резултата през първата част, а след почивката допуснаха две попадения в мрежата си, когато Барса не създаваше толкова възможности, но пък бе до болка ефективен.

Пако Алкасер записа дебют за каталунците в Шампионската лига, като получи шанса да стартира като титуляр до Луис Суарес и Неймар в атака. Борусия от своя страна предпочете дефанзивно ориентирана постройка 4-2-3-1, като единствено Рафаел бе лишен от задължения към играта в защита.

Въпреки това испанският колос бързо наложи надмощие и започна да създава ситуации рано в мача. В 7-ата минута страхотна атака на гостите позволи на Неймар почти от непосредствена близост да шутира от въздуха, ала вратарят на Борусия Ян Зомер показа блестящ рефлекс. Само четири минути по-късно Луис Суарес излезе на чиста позиция, като изстрелът му премина на сантиметри покрай десния стълб.

Уругваецът беше една от основните фигури за отбора си и в 21-ата минута блесна с чудесно ниско центриране за Пако Алкасер. Юлиан Корб обаче внимаваше и успя да избие топката точно преди бившият ас на Валенсия да шутира. Няколко мига по-късно Зомер пак трябваше да се намесва, този път след рикоширал изстрел на Иван Ракитич от дистанция.

Малко нелогично на фона на случващото се Борусия успя да открие в 34-ата минута. Махмуд Дауд блесна с невероятно подаване към Еден Азар в наказателното поле, а от няколко метра братът на Еден Азар не пропусна да разстреля Марк-Андре тер Стеген.

Барса не се стъписа и продължи да натиска. В 39-ата Зомер направи поредна героична изява, като при меле пред вратата си съумя да отрази шут на Суарес от много близко разстояние.

След паузата Луис Енрике изчака десетина минути преди да почне да с важните промени. Първата беше смяната на Пако Алкасер с Рафиня Алкантара, а малко по-късно, в 60-ата минута, той извади Ракитич, за да пусне Арда Туран.

Именно последният ход даде резултат почти веднага. Само пет минути след влизането си игра Туран получи перфектна топка от Неймар в пеналта и с мощен шут под гредата разстреля Ян Зомер за 1:1.

Подемът в играта на Барса стана дори по-значим след попадението. Макар че гостите не създаваха кой знае колко положения, в 74-ата се възползваха от ъглов удар своя полза. При него Луис Суарес съумя да отправи удар по посока на вратата. Зомер се намеси, но не можа да улови топката, а Пике чакаше тъкмо това – шут отблизо и 2:1 за Барселона.

В 77-ата каталунците съвсем можеха да убият интригата, като пак срещнаха блестящия Зомер. Швейцарският национал отрази по страхотен начин тупалката, която Туран отправи от 20-ина метра и влиташе под гредата.

В класирането в група С Барселона остава начело с 6 точки, следван от Манчестър Сити с 2 по-малко. Селтик излезе на трето място с 1 точка, докато Гладбах е последен без нито една точица.