Мнозина ръководители, деятели, футболисти и фенове смятат Лео Меси за незаменим в състава на Барселона. Такива изказвания неведнъж са се правили по адрес на аржентинеца, особено в моментите, в които е бил контузен или поради някаква друга причина е бил извън терена. 

Но авторитетният сайт за статистика Opta Joe извади статистика, която говори друго. Или поне за мачовете на каталунците в Шампионската лига. От там извадиха статистика за всички двубои от турнира, в които Меси е бил част от състава на "блаугранас" и според нея, всъщност испанският шампион постига по-добри резултати без аржентинеца. 

Откакто нападателят е част от първия отбор, Барса има 132 мача в Шампионската лига. От тях, той е играл в 98, като процентът на победите е 61.2%. Когато аржентинската звезда по една или друга причина не е бил сред участниците в битките, каталунците имат 64.7% победи в 34-те двубоя. 

Но влиянието на Меси се усеща при головата успеваемост на отбора. Без него в състава, тимът е вкарал 61 пъти в 34 битки, което прави средно по 1.8 на мач. С него, попаденията стават 215 в 98 срещи или средно по 2.2 на мач, което означава, че все пак влиянието на аржентинеца върху отбора продължава да е огромно.