Времето на Златан Ибрахимович в Барселона не беше нито много дълго, нито прекалено успешно, но когато нападателят за първи път пристигна на „Камп Ноу”,  Лионел Меси изпаднал в паника да не загуби мястото си…

След като спечели требъл през сезон 2008/2009 треньорът Хосеп Гуардиола привлече Златан Ибрахимович от Интер, но шведският футболист се задържа само един сезон, преди да се присъедини към Милан. Триумфалното пристигане на Ибрахимович обаче стреснало Меси в онези дни.

Според книгата, посветена на аржентинския национал, написана от Себастиан Фест и Алекс Джулард, Лионел Меси пуснал съобщение на Пеп Гуардиола, докато бил в клубния автобус.

„Усещам, сякаш изживявам мечтата си сега”, споделя Златан след пристигането си на „Камп Ноу”. Но дори и не предполага, че мечтата няма да може да се сбъдне напълно. Ибрахимович вкара 21 гола в дебютната си кампания за каталунците, а отношенията му с Гуардиола претърпяват пълен крах.

Дали „провалът” на Златан Ибрахимович в Барса не се дължи на Лионел Меси?

Златан Ибрахимович и Лионел Меси в Барселона

източник: Gulliver/GettyImages

Шведът винаги се е изказвал по-внимателно за Меси, в сравнение с останалите футболни звезди. В автобиографичната си книга Ибра споменава и Гуардиола: „Той предпочиташе да направи Меси щастлив, затова не успя да оцени мен.”

Думите му могат да бъдат тълкувани многозначно. Но дали не се държат на съобщението, което Меси изпраща на треньора след пристигането на Златан в Барселона?

Неспособен да сподели очи в очи, Меси предпочита да напише съобщение на Гуардиола, в което да изясни ситуацията.

Бен Хейъърд, пишещ за испански футбол, споделя: „Спорно е какво точно е написал Меси, но значението е било: „Виждам, че вече не съм толкова важен за отбора…” За разлика от показаното на терена, Меси оставя това съобщение недовършено.”

В този момент аржентинецът е на 22 години и все още се бори да бъде номер 1 в света. Той усеща Златан Ибрахимович като заплаха, въпреки че има благоразположението на Хосеп Гуардиола. Меси не успява да блесне в няколко мача, докато Ибрахимович играе добре в началото. Изведнъж се появяват усложнения пред аржентинеца. Треньорът обаче мести Меси в центъра, за сметка на Златан, и той му се отблагодарява с 47 попадения в 53 мача.

Златан Ибрахимович

източник: Gulliver/GettyImages

Това вгорчава отношенията между Ибрахимович и Гуардиола, откъдето няма връщане назад.

Златан Ибрахимович и Лионел Меси в Барселона

източник: Gulliver/GettyImages

Споменавайки престоя си при каталунците в своята автобиография, шведският футболист коментира: „Когато той ме купи, си взе Ферари. Ако караш Ферари, ти трябва супергориво в резервоара, след това го пускаш по магистралата и натискаш газта. Гуардиола го напълни с дизел и го караше в провинцията. Но за това ти трябва Фиат. Като треньор, той е фантастичен. Като човек, нямам коментар, това е нещо съвсем различно. Той не е мъж, няма какво да добавя.”

Може би проблемът между двамата се свежда само до едно простичко съобщение, изпратено от Лионел Меси до Пеп Гуардиола.