Бившият защитник и треньор в аржентинския Ривър Плейт Едуардо Абрахамиан се върна с повече от 20 години назад във времето. Той говори за краткия престой на гения Лионел Меси в тима на "милионерите".

Това след случва някъде в края на 1998г., когато 11-годишният Меси е повикан да проведе няколко тренировки в гранда от Буенос Айрес. Меси започва футболната си кариера в тима от родния Росарио - Нюелс Олд Бойс през 1994 г.

През 2000 г. Меси се мести в Барселона, а както знаем всичко оттам насетне е история. В края на 90-те Лео прекарва няколко седмици на проби в Ривър Плейт, но така и не се задържа в клуба. Ето какво си спомня тогавашният треньор в школата на тима от "Естадио Монументал" Едуардо Абрахамиан.

"Меси ме впечатли още с първата си тренировка. Беше много малък, но ние не се опасявахме заради неговия ръст, след като видяхме неговите технически качества. Беше впечатляващо. Вкара най-малко 16 гола в първия си тренировъчен мач. На следващия ден в идентично занимание реализира 12 гола."

"Меси прекара три-четири дни с нас. Незабавно се обадих на изпълнителния директор на Ривър, за да му кажа, че има нещо, което наистина ще го впечатли. Неговата скорост, боравеното му с топката - тове беше уникално", казва пред "Goal América" Едуардо.

"Трябваше да убедим бащата на Меси, че най-доброто за детето е да дойде в Ривър. Казах го и на клуба. Не виждате играч като Лео всеки ден. Той правеше разликата в мачовете, в които играеше. Играеше с радост, със свежест. Но имаше неща за решаване", добавя той.

"От клуба не направиха достатъчно, за да задържат Меси. Сякаш го сметнаха за безперспективен. Шефовете ми казаха, че тази инвестиция не си заслужава. Меси и баща му видяха това отношение и решиха да се пирберат в Росарио."

"В онзи момент Ривър не бе добре финансово. И така изпуснахме този велик играч. Все още преживявам с тъга всички успехи на Меси - защото знам, че той можеше да бъде за Ривър това, което Марадона бе за Бока. Легенда, която е минала през клуба и след това е покорила Европа, но уви", заключва Едуардо.

В края на 1998 г. Аржентина е разтърсена от сериозна финансова криза, която намалява бюджета на много от големите клубове в страната. Рискът с привличането на Меси, за когото Нюелс Олд Бойс искат сериозна сума пари (все още никой не знае точния й размер), е голям за гранда от Буенос Айрес.

Това са средства, които от Ривър не могат да отделят за привличането на 11-годишен футболист, който на всичкото отгоре страда и от липса на хормон на растежа - а лечението е в размер на почти 1000 долара на месец.

Пари, които само Нюелс се наема да плаща на семейството на Меси. Така Ривър Плейт пропуска шанса да привлече един от най-великите, ако не и най-великия футболист, излизал някога на зеления килим.