Ръководството на Барселона направи първата крачка за новия договор на Жорди Алба, информират испанските издания.

Генералният мениджър на клуба Пеп Сегура е провел разговор с агента на футболиста – Висенте Форес. Първата среща между двете страни се очаква да се проведе още през тази цел.

Целта на Барселона е да продължи договора на футболиста.

Преговорите между двете страни бяха замразени през последните месеци, което предизвика много спекулации относно бъдещето на защитника.

Футболистът, който през последните месеци се представя на много високо ниво, получи няколко предложения от чуждестранни клубове, но винаги е изразявал своето желание да остане в Барселона до края на своята кариера, стига да получи предложение за нов договор.

В същото време шефовете на каталунския клуб ще се опитат да финализират бързо преговорите относно новия контракт на футболиста. От Барселона искат Алба да подпише своя нов договор преди решаващата фаза от сезона. Испанският шампион се надява 29-годишният футболист да сложи своя подпис под новото споразумение с клуба преди края на календарната година или най-късно в началото на януари.

Настоящият договор на Алба изтича през 2020 година и има клауза за откупуване на стойност 150 милиона евро. Сега обаче бранителят се надява да получи и увеличение на заплатата с новия контракт.

Алба има над 250 мача с екипа на Барса след трансфера си от Валенсия през 2012 година. Той вече веднъж преподписа с каталунците през 2015 година и сега това ще е второ удължаване на договора му.

Клубове в английската Висша лига и Ювентус се интересуват от футболиста.

В текущия сезон 29-годишният защитник е изиграл 15 мача за Барселона, вкара 2 гола и записа 7 асистенции.