Лионел Меси спечели за пети път Златната топка. Тази новина изглежда напълно логична с оглед феноменалния талант на аржентинеца. Само до преди по-малко от осем години изглеждаше напълно налудничаво да си помислим, че един играч може да бъде удостоен пет пъти с този приз. Конкуренцията между Лионел Меси и Кристиано Роналдо промени действителността. Двамата големи съперници на терена, двамата невероятни футболисти, двама големи майстори пренаписаха историята. Съперничеството между двамата играчи е изключително изострено не само на терена, но короната във формата на Златната топка е само за краля на футбола.

През сезоните 2012/13 и 2013/14, Кристиано Роналдо бе доминаторът. Меси отстъпи позиции, а причините бяха много. Най-основната бе контузиите, от които звездата на Барса страдаше. Аржентинецът не се чувстваше щастлив, липсваше усмивката на лицето му. Това не остана скрито от камерите и публиката. Талантът обаче, остана част от Меси и очакваше пробуждането на великия аржентинец.

Лео е Барса, а Барса е Лео. Тези думи на Франсеск Фабрегас важат в пълна сила и описват зависимостта на отбора от аржентинеца, както и на футболиста от каталунския клуб. Сеск и Лионел са много близки приятели, така че думите на играча на Челси не са случайни. Меси възвърна пълния си блясък. Той преживя много трудни 12 месеца, но за пореден път доказа, че няма равен на себе си. 27-годишният футболист върна Барселона на върха, но без своите съотборници Меси със сигурност нямаше да е същият.

Зависимостта на Барселона от Меси е огромна, но и аржентинецът няма как да отрече, че пасна перфектно на мястото си. Със сигурност никъде другаде нямаше да получи подобно отношение. Суперзвездата на Барселона и световния футбол, Лионел Меси, преоткри формата си през 2015 година и отново показа най-доброто от себе си. "Десетката" бе с водещ принос както за титлата в Примера Дивисион, за триумфа в Шампионската лига, така и за спечелването на останалите три трофея.

Последните години обаче промениха Лионел Меси. Той демонстрира, че егото му не е най-важното нещо. Дори най-големите му критици видяха Лео в друга светлина. В светлината, в която той не е на върха, за да обира лаврите, а е в основата. В компанията на Неймар и Луис Суарес той вече има съвсем друга роля. Меси е лидерът и голямата звезда, а това никой не може да оспори. В същото време той е отборният играч, който се нагласява спрямо съотборниците си, спрямо отбора, спрямо колектива. Меси се подчини на голямата идея и промени стила в търсене на разнообразие и изненада в съперниците. Гениалността се въплъти не само в рейдове и картечница от голови куршуми. Мотивацията и желанието за игра на Лео въздигна играта на Барселона, която стана много по-скоростна. Заобиколен от фигури като Неймар и Луис Суарес, петкратният кавалер на Златната топка отново чувства удоволствие от играта, което е и видно от изявите му на терена.

След като получи за пети път Златната топка, Меси произнесе следните думи: „Още като малък съм мечтал да спечеля много отличия, но не и пет Златни топки. Искам да благодаря на футбола за това, което ми даде – както доброто, така и лошото.“ Любовта е химия. Любовта между Меси и футбола е химия, която сътвори този гений на терена. Футболът даде много на Лионел, но и той даде много на футбола. Аржентинецът от Росарио промени играта, пренаписа правилата и историята. Рекордите вече са на негово име, а непокорените постижения от Меси са пренебрежително малко. Освен това, не трябва да пренебрегваме факта, че Меси е на 28 години и има още път пред себе си.

Със сигурност съперничеството между Лео и Кристиано Роналдо принуди и двамата да разгърнат в максимална степен потенциала си. И двамата са велики футболисти, но короната е само за краля. Сигурно е едно, че футболът ще загуби много, когато Меси и Роналдо се оттеглят от световната сцена.