Финалът на испанската Примера дивисион буквално не е за хора със слаби сърца. Остават още два кръга, плюс отложения мач Валядолид – Реал тази вечер, в които всичко може да се случи.

Чисто математически, а и логически, Атлетико Мадрид продължава да бъде фаворит № 1, защото зависи от себе си. Четири точки от двата мача – срещу Малага като домакин и с Барселона като гост, стигат на „дюшекчиите“. Защото към този момент те водят с 88 точки, пред Барселона 85 и Реал 83, но с мач по-малко за „кралете“. А преките показатели на „Белия балет“ са по-лоши и срещу двата им преки съперника, което се взима предвид при равен брой точки. Атлетико и Барса пък направиха 0:0 в първия мач на „Висенте Калдерон“, а реваншът предстои.

Развоят в изминалия кръг през уикенда ни кара да бъдем нащрек за изненади. Явно всичко е възможно, щом Барса завърши наравно с Хетафе у дома, Реал едва стигна до равенството с Валенсия в последната минута на „Бернабеу“, а Атлетико загуби като гост на Леванте.

Реал има две гостувания – на Валядолид и на Селта, както и едно домакинство – на Еспаньол в последния кръг.

Барса пък гостува на Елче и приема Атлетико на финала. Именно този мач се дискутира от доста време. Ако Барса няма шанс за титлата, ще „пусне“ ли на Атлетико, за да попречи на вечния враг Реал за титлата?

Феновете на каталунците със сигурност по-скоро искат това да се случи, но вместо тях, вчера говори по темата Анчелоти: „Сигурен съм, че Барса ще подходи сериозно към мача с Атлетико, дори да няма шанс за титлата“, каза треньорът на Реал.

Така е. „Грандовете“ имат лично достойнство, което е несъвместимо с липсата на феър-плей и Анчелоти по-скоро говори честно, не се подмазва на каталунците.

Но ще видим, на финала сме. Едно време Рики Мартин пееше „La vida loca” /б.р. От испански - Луд живот/, сега журналистите в Испания използват определението „Lа Liga loca” /б.р. Лудата Лига/.

По-луда от английската даже...