Бившият холандски национал Патрик Клуйверт бе назначен за директор на легендарната академия на Барселона - "Ла Масия". 43-годишният Клуйверт е подписал договор за две години за позицията, съобщиха днес от клуба.

За последните той работи като асистент на Кларънс Зеедорф в националния отбор на Камерун, но двамата бяха освободени от поста след отпадането на тима още на осминафиналите на Купата на африканските нации. Като футболист Клуйверт изкара общо шест сезона в Барселона, в които отбеляза общо 145 гола в 308 мача и веднъж спечели титлата в Испания.

"Много съм щастлив да се завърна у дома и гледам с нетърпение към тази нова ера. Предизвикателството пред мен е да помогна Барселона да се задържи сред най-добрите отбори в света", сподели Клуйверт пред официалния сайт на каталунците, след като подписа своя контракт.

Клуйверт започва футболната си кариера в Арсенал, където се превърна в най-младия голмайстор във финал на Шампионската лига още на 18 години. В последствие той игра още за Милан, Нюкасъл, Валенсия, ПСВ и Лил. За националния отбор на Холандия нападателят има 40 гола в 79 мача.

"Израснах в академията на Аякс, която е много подобна на Ла Масия. Мисля, че много да направя много за развитието на ладите футболисти на Барселона", допълни Клуйверт. /БГНЕС