Отборът на Барселона победи Алмерия с 2:0 в мач от 13-ия кръг на Ла Лига, който бе последен за Жерар Пике. Защитникът на каталунците обяви изненадващо края на кариерата си преди дни. Усман Дембеле откри резултата в 48-ата минута, а Френки де Йонг удвои преднината на каталунците в 62-ата минута. С тези две попадения, Барселона спечели и окупира първото място в Ла Лига.


Guilliver/GettyImages
34 снимки

Още в 4-ата минута Феран Торес създаде доста проблеми за защитниците на Алмерия. Той показа страхотната си техника и навлезе в наказателното поле, след което последва удар, който обаче бе блокиран. Секунди по-късно Барселона атакува по десния фланг, където Балде прати центриране на втора греда. Там футболист на домакините игра с топката, а тя се удари и в ръката на защитник на Алмерия преди да излезе от игра. ВАР прегледа ситуацията и отсъди дузпа.

Роберт Левандовски се нагърби с отговорността да изпълни от бялата точка, а дори се видя как привиква Жерар Пике да изпълни дузпата, но защитникът отказа. Полякът се засили и стреля, но доста разочароващо. Ударът му беше лек и по земята, а кълбото срещна гредата и излезе.

След корнер в 13-ата минута, Жерар Пике стреля с глава, но над напречната греда. В 18-ата минута пък Жорди Алба опита да стреля, а Мартинес не се намеси добре, което даде шанс и на Феран Торес да стреля, той бе изпреварен от защитник на гостите, който изчисти топката. 

Феран Торес нахлу в накзателното поле на Алмерия в 25-ата минута на мача, той си спечели много пространство, но накрая топката му избяга и не успя да я подаде назад към съотборник, а Фернандо Мартинес излезе и спря Феран.

Първият отличен шанс за гостите дойде в 28-ата минута, когато Френки де Йонг сбърка с пас, който бе пресечен от Рамазани. Той остана сам срещу вратаря, а Тер Стеген излезе. Рамазани опита удар, но германският страж се справи страхотно със ситуацията и спаси. Топката излезе в корнер, от който Алмерия не създаде нищо опасно.

Отново Феран Торес бе най-голямата заплаха за защитата на Алмерия. Той проби в 40-ата минута, след страхотна атака на каталунците. Феран потърси Дембеле на бялата точка за изпълнение на дузпи, където французинът се опита с плонж да стреля с глава, но не успя да прати топката във вратата.

В първата минута от добавеното време на първата част, Жорди Алба изпрати страхотно центриране в наказателното поле на Алмерия, където Педри стреля с глава, но стражът на гостите се справи и запази равенството. Мигове преди последния съдийски сигнал за първото полувреме и Френки де Йонг опита късмета си с удар, който обаче бе спасен отново от Фернандо Мартинес.


Барселона започна така както завърши полувремето - с атаки. Още в 47-ата минута Феран Торес опита изстрел, който обаче рикошира във футболист на Алмерия и излезе. Центрирането от корнера бе насочено към Жерар Пике, който обаче не успя да стреля добре с глава.

В 48-ата минута Бускетс намери Дембеле с дълъг диагонален пас, а французинът навлезе навътре към наказателното поле на Алмерия. Той показа техниката си и залъга няколко футболиста на Алмерия, докато си откри чист коридор за изстрел. Такъв последва и то много добър. Топката попадна във врата на гостите, а този път вратарят Мартинес нямаше шанс.

Усман Дембеле можеше да отбележи втори гол, след като в 57-ата минута бе изведен срещу вратаря на Алмерия. Французинът преодоля стража с финт и погледна към вратата. Там двама защитника на гостите бяха застанали в опит да блокират удар от футболиста на Барселона, който обаче се забави да стреля и Мартинес се върна, за да отнеме топката от краката му. 

Ансу Фати бе намерен със страхотно центриране в 62-ата минута. Току-що влезлия в игра футболист обаче не успя да реализира. Топката беше избита от вратаря на Алмерия, но кълбото попадна във Френки де Йонг, който прати кълбото в опразнената врата - 2:0.

Именно Ансу Фати получи нов шанс да стреля в 65-ата минута, след разбъркване в наказателното поле на Алмерия. Неговият удар отново беше спасен, а топката стигна до краката на Жорди Алба, който прати центриране към Роберт Левандовски на далчената греда, но той не успя да стреля с глава. Гостите определено оцеляха в тази ситуация. 

В 74-ата минута Ансу Фати бе изведен от Рафиня, но там стражът на Алмерия отново се намеси страхотно, за да спаси. Последва и сигнал за засада на рефера. Барселона продължи да търси още голове, а в 78-ата минута Роберт Левандовски си опита късмета от далечна дистанция, но ударът му по никакъв начин не затрудни Фернандо Мартинес.

Дори Балде опита да реализира в 82-ата минута с плътен изстрел, който отново бе отразен от вратаря на гостите. В 83-ата минута Шави Ернандес извади Жерар Пике от игра, за да може защитникът да получи аплодисментите както на играчи, така и на публиката. 

FT / БАРСЕЛОНА - АЛМЕРИЯ 2:0

1:0 Усман Дембеле 48'

2:0 Френки де Йонг 62'

Барселона

източник: SofaScore

Съставите на двата отбора:

Барселона: 1. Тер Стеген, 18. Жорди Алба, 17. Маркос Алонсо, 3. Жерар Пике, 28. Балде, 5. Серхио Бускетс, 21. Френки де Йонг, 8. Педри, 11. Феран Торес, 7. Усман Дембеле, 9. Роберт Левандовски

Треньор Шави Ернандес

Алмерия: 13. Фернандо Мартинес, 24. Мендес, 2. Кайки, 19. Ели, 21. Чуми, 15. Акиеме Родригес, 23. Самуел Коща, 3. Мелеро, 5. Лукас Робертоне, 7. Ларджи Рамазани, 12. Лео Баптищао

Треньор Руби Жоан