Испанският футболен клуб Барселона разчита, че Жерар Пике ще спази обещанието си и ще се оттегли от професионалния футбол, ако алтернативата е да бъде резерва, пише местният всекидневник "Спорт". 

След пристигането от Андреас Кристиенсен и Жул Кунде това лято, както и при присъствието на младите надежди Ерик Гарсия и Роналд Араухо, Пике сякаш няма място в състава на Барса, добавя "Спорт". Затова каталунците се надяват, че защитникът ще се съгласи да прекрати договора си по взаимно съгласие, с което клубът ще спести 45 милиона евро годишно от възнаграждението му.

Пике има контракт с Барса до лятото на 2024, но финансовата ситуация в отбора не позволява присъствието на толкова скъпа резерва. Той вече е на 35 години и испанските медии твърдят, че каталунският клуб ще бъде негов последен пристан. 

Пике започна само един мач за Барса през този сезон, а предпочитаната двойка централни защитници за треньора Шави Ернандес е Кристиенсен и Кунде. Бившият испански национал и преди е намеквал, че ще се оттегли, ако стане излишен.

След поражението с 2:8 от Байерн Мюнхен през 2020 той каза: "Ударихме дъното. Ако трябва да напусна, за да дойде свежа кръв, то аз ще го направя. Ако (тогавашният треньор) Куман ми каже да напусна утре, аз ще се оттегля от футбола. Няма да играя в друг клуб и ще приключа кариерата ми в Барселона, вместо да бъда просто една резерва".