Барселона вече обяви, че Ерик Абидал ще бъде новият спортен директор на клуба. Договорът на французина е за период от три години.

Абидал не бе сред фаворитите за поста, дори не бе спряган за него, но президентът Хосеп Мария Бартомеу реши да заложи на него до края на своя мандат.

Французинът пристига на първи място със задачата да реши липсата на контакт с първия отбор. След напускането на Субисарета бе загубен директният контакт със съблекалнята, тъй като Роберт Фернандес не успя да влезе в своята роля. Абидал със сигурност няма да има този проблем. Той поддържа чудесни отношения с Лионел Меси и Жерар Пике. Познава се с повечето от настоящия отбор и е много добър приятел с голяма част от тях.

Абидал ще трябва да построи на ново моста между играчите и ръководните фактори в клуба. Плюс за него ще бъдат и сънародниците му, които се намират в съблекалнята. В момента Барселона разполага с трима французи, но ако трансферните планове на клуба се осъществят, те ще нараснат на петима.

Любопитна подробност е, че на президентските избори през 2015 година Абидал подкрепи кандидатурата на Жоан Лапорта. Изборът на Бартомеу с французина показва не само дипломатичност от страна на настоящия шеф на клуба, но не е и злопаметен.

Ерик Абидал ще може да разчита на помощта на Рамон Планес, който има повече от 20-годишен опит и това също трябва да помогне много в новото предизвикателство на французина.