В Реал Мадрид могат да бъдат спокойни. От клуба изнесоха доклад за икономически показатели за предишната кампания - 2016/2017г., от който става ясно, че "белите" излизат пред своя голям противник Барселона.

Отчетът показва, че Реал отчита печалби на стойност 748 млн. евро, докато каталунците - 686 млн. евро. С най-силните си изходящи трансфери през миналото лято - Барселона получи 227 млн. евро от продажбата на Неймер, докато Реал едва около 54 млн. евро за сезон 2017/2018г. Барса обаче похарчи повече от половината за трансфера на Усман Дембеле.

Сериозна част от печалбите на "белите" през този сезон идват от международните контролни мачове и участие в престижни турнири. Втората Шампионска лига на Зинедин Зидан - през юни 2017г., добави към сметката на "кралете" 85,46 млн. евро, 4 млн. евро дойдоха от Суперкуката на Испания, още толкова от Световното клубно първенство, а повече от 18 млн. евро са от маркетинга и участието на тима в различни срещи през миналото лято.

Телевизионните права продължават да бъдат едно от най-важните пера в бюджета на клуба - за миналия сезон "Кралете" са прибрали 178,4 млн. евро от медиите, които излъчват мачовете има от вътрешния шампионат и Шампионската лига.

Най-значимите приходи обаче се създават от маркетинговата дейност, или така наречените рекламни и имиджови права. Реал заработва цели 297 млн. евро по този показател през 2018г.

Заплатите и трансферите, които осъществява мадридският гранд са тема, с която се занимава най-вече финансовата комисия на УЕФА. Според последния доклад всички разходи на клуба са в размер на 534 млн. евро., което е 71% от бюджета на клуба. 

В последно време много се говори за кредита, който иска да изтегли президентът Флорентино Перес - около 550 млн. евро, за да реконструира клубния стадион "Сантиаго Бернабеу". Заемът ще задължи Реал да плаща в следващите 35 години. На 23 септември предстои Общо събрание на клуба, на което президентът възнамерява да се допита до 2200-те члена на клуба, които трябва да гласуват предложението на Перес. Членовете трябва да кажат своето мнение дали ще одобрят плана на Перес.

Дали Реал може да си позволи един подобен кредит? При подобни икономически показатели в следващите години, сякаш заемът ще може да бъде изплащан спокойно, но средствата за входящи трансфери ще намалеят драстично.