Едва ли са много футболистите, които могат да бъдат сравнявани с един от най-великите спортисти на нашето време, а именно Лионел Меси. Точно такъв обаче е случаят с новата сензация в редиците на Барселона и испанския национален отбор.

Без никакво голяма част от погледите на UEFA EURO 2024 ще бъдат вперени към невръстния нападател на Ла Фурия – Ламин Ямал. Въпреки че е едва на 16-годишна възраст, футболистът с марокански и гвинейски корени вече счупи куп рекорди и влезе в историята на гранда от Каталуния.

Спонсорирано

ПОДГОТВИ СЕ ЗА ЕВРО 2024 С EON

С EON SPORTS MODE получаваш цялата статистика за мачовете в реално време - тъчове, засади, нарушения, смени и още много информация. Прочети повече

Ямал е продукт на прочутата школа на Барселона – Ла Масия. Той се присъединява към детските тимове на „каталунците” на седемгодишна възраст. Още тогава нападателят впечатлява с по-добра физика от своите връстници, което определено е едно от неговите предимства пред останалите. Освен с физическите си качества, Ламал притежава и изключителна скорост за възрастта си.

Младокът вече е част от първия отбор на Барселона и не спира да впечатлява с изявите си, въпреки огромните изисквания към него. Ямал записа името в историята си, като дебютира за първия отбор на 29 април 2023 година, когато е едва на 15 години, 9 месеца и 16 дни. Това го нарежда на пето място сред най-младите играчи, дебютирали в историята на Ла Лига.

Gulliver/GettyImages
68 снимки

Ламин Ямал се отличава с почти безупречния си дрибъл и експлозивната си скорост, която му дава предимство пред съперниците му. Силният му крак е левия, но той умее да играе почти на всяка позиция в нападение, което дава различни опции пред треньорите му в Барселона и испанския национален отбор.

След дебюта си за Барса, първият му мач за Испания също не закъснява. Нападателят получава първата си повиквателна за Ла Фурия на 16 години и 50 дни, а първите си минути за мъжкия състав на своята страна записва при победата над Грузия със 7:1 в европейска квалификация.

Срещу името на Ламин Ямал стои и рекордът за най-млад голмайстор в испанския национален отбор. Именно в мача с Грузия, нападателят се разписва в 74-ата минута. Той също е и най-младият играч, който започва мач в Шампионска лига като титуляр.

След фурора в  първия тим на Барселона под ръководството на Пави Ернандес, клубното ръководство предлага нов договор на звездата си до 2026 година, залагайки умопомрачителна клауза в договора му за откупуване в размер на 1 млрд. евро.

Рекордите на Ламин Ямал:

  • Най-младият дебютант в историята на Барселона – 15 години и 290 дни, в мач срещу Реал Бетис
  • Най-младият титуляр през 21 век в Ла Лига в мача срещу Кадис (16 години и 38 дни)
  • Най-младият играч в историята на испанския национален отбор – 16 години и 57 дни
  • Най-младият голмайстор в историята на Испания