Барселона спечели за четвърти път трофея от Шампионска лига в последните девет години. Това е пето отличие в турнира за каталунците. Ако сравним финалите с участието на Барселона в надпреварата, то този в Берлин бе най-лесният за „блаугранас“. На Олимпийския стадион в германската столица, Барса игра с голямо самочувствие. Воденият от Луис Енрике отбор демонстрира голямата си класа и с изключение на минутите след изравнителния гол на Алваро Мората, не остави съмнение в това кой ще бъде победителят. Барселона диктуваше случващото се на терена от самото начало на срещата. В същото време, каталунците демонстрираха голяма снизходителност и не пожелаха да качат своя съперник на разлика, въпреки че това можеше да се случи още през първото полувреме, ако Меси и компания не бяха свалили видимо оборотите в последните 20 минути на първата част.

Барселона хвана бика за рогата още от самото начало на мача. Ранният гол на Иван Ракитич съвсем шокира играчите на Ювентус, които явно бяха концентрирали твърде много вниманието си върху Лионел Меси, Неймар и Луис Суарес. Барселона показа, че уважава своя съперник, но победителят не остави нито грам съмнение в това кой бе по-добрият на терена.

След като спечели тазгодишното издание на Шампионската лига, отборът на Барселона стана първият, успял да постигне два златни требъла. По пътя си към европейската корона каталунците отстраниха първенците на Англия, Франция, Германия и Италия, а това е нещо, което никой друг преди тях не бе правил. Освен това, те вече имат пет трофея от Шампионска лига и ще задържат купата във витрината си.

Барселона е определян за най-добрия отбор в цялата футболна история. Нормално е тази теза да има своите защитници и противници. Фактите говорят обаче, че хегемонията на Барселона продължава вече 10 години. От 2005 насам каталунците са завоювали 24 отличия. Четирите трофея в Шампионската лига затвърждават впечатлението, че „блаугранас“ доминира не само в Испания, но и в Европа.

Успехите на Барселона са продукт на златното поколение на Шави Ернандес, Карлес Пуйол, Виктор Валдес и Андрес Иниеста. Четиримата бяха в основата. Закалени в Ла Масия, шампионският път им бе предначертан. Сега от тази четворка в състава на Барселона остава само Иниеста. На него му предстои да извърви още път, да спечели още трофеи. В същото време обаче в Барселона вече се виждат техните наследници, тези от школата – Рафиня Алкантара, Марк Бартра, Серхи Роберто. Засега с много по-периферна роля, но изглежда, че часът им настъпва.

Барселона разполага със състав, който има потенциала да продължи да печели отличия. Триото Меси, Неймар, Суарес е убийствено за всеки един съперник. Тримата отбелязаха общо 122 попадения във всички турнири през изминалия сезон. Не трябва да забравяме обаче, че Луис Суарес пропусна първите месеци заради наказание.

Барселона има всички предпоставки да продължи хегемонията си. Най-важното за отбора е, че Лионел Меси се събуди и отново тероризира съперниците си. Каталунците имат нужната смес от футболисти, за да могат да продължат да доминират. Сбогуването с Шави по никакъв начин не би трябвало да се отрази, защото на „Камп Ноу“ много елегантно направиха неговата замяна с Иван Ракитич. Хърватинът не е от най-блестящите футболисти. Напротив, но той се отличава именно с това, че е най-големият черноработник в отбора. Това го прави ценен за състава на Луис Енрике.

Нито един отбор не е печелил два пъти поред трофея в Шампионска лига. Това е правило, което Реал Мадрид не успя да наруши през тази година. През следващата то ще тегне над Барселона. Големият въпрос, както след края на всеки един сезон е, дали могат каталунците да пренапишат историята?