Капитанът на Барселона Лионел Меси не е отборен играч и на това се дължи провала на каталунците в Шампионската лига. Това твърди бившия треньор на испанския гранд Луис ван Гаал.

33-годишният аржентинец не успява да вдъхнови тима си за триумф в Европа вече над четири години, а последното отпадане от Ливърпул бе повече от болезнено.

Според Ван Гаал, Лионел Меси не е същият футболист, какъвто беше под ръководството на Пеп Гуардиола.

Единствено под ръководството на Луис Енрике след напускането на Гуардиола, Барса спечели титлата в Шампионската лига. Каталунците обаче се провалиха с Тито Виланова, Херардо Мартино и Ернесто Валверде.

„Харесвам меси като индивидуален играч. Той е най-добрият играч в света, защото неговата статистика е невероятна”, коментира Луис ван Гаал пред „Ел Паис”.

„Но защо той не е печелил Шампионската лига от четири години? Защо? Като капитан трябва да се запиташ защо твоят отбор не печели в Европа. Барселона има невероятен отбор. Никой не може да каже, че Ракитич е лош играч, или че Коутиньо е такъв, или Алба или че Тер Стеген е лош вратар”.

“Мисля, че Меси също е отговорен за това, което се случва в Барселона, а не само треньорът. Играчите имат основна част от отговорността какво се случва с отбора. Гуардиола използваше Меси за ползите на тима, докато треньорите напоследък се фокусираха прекалено около меси, вместо да запазят отборния дух”, каза още той.