Най-голямята трансферна сага това лято около Барселона и полузащитника Френки Де Йонг взема нов връх. Нидерландският национал, който пристигна на „Камп Ноу“ от Аякс през 2019 година, е най-добре печелещият играч клуб в клуба, като се говори, че взима около 470 000 паунда на седмица. Въпреки това, след бурни три години, които доведоха до истински колапс във финансите на Барселона, до голяма степен поради безотговорното харчене и последиците от пандемията от COVID-19, „каталунците“ отчаяно иска да намерят начини да балансират капиталите си и това е мястото, където се намесва Де Йонг.

Въпреки че би било справедливо да се каже, че наставникът на Шави Ернандес вероятно няма да бъде развълнуван от перспективата да загуби 25-годишния халф, проблемите на „Камп Ноу“ се простират далеч отвъд това, което младият специалист може да реши.

Следователно бъдещето на Де Йонг ще бъде решено от ръководството на клуба и тук сагата става наистина сложна. Вече се говори, че Барселона дължи милиони на нидерландеца под формата на забавени заплати. Журналистът на „The Athletic“ Дейвид Орнстайн съобщава, че „каталунците“ вярват, че настоящите условия на полузащитника, които са били договорени и съгласувани от бившото ръководство на клуба начело с Хосеп Мария Бартомеу през октомври 2020-а година, са незаконни.

По този начин хората от сегашната клубната управа могат да започнат съдебно дело срещу бившите шефове на "Камп Ноу", които носят вина за този договор. Също така изданието твърди, че Барселона ще се опита да прекрати този договор. Според източник от клуба, през 2020-а година 25-годишният нидерландски халф Де Йонг е подписал контракта си при следните условия: съгласява се на намаляване на заплатата, но ще получи полагащите му се от стария договор 18 милиона евро в рамките на следващите четири години под една или друга форма. "The Athletic" съобщава, че подобни договори вече са подписали Жерар Пике, Марк-Андре тер Щеген и Клеман Ленгле.

Уточнява се, че от Барселона са изпратили писмо до Де Йонг в средата на юли, давайки ясно да се разбере, че е готова да започне преговори относно законността на договора. И също така моли играча да се върне към условията, фиксирани при предишното му споразумение от 2019-а година. Сайтът се е свързал с хора от старото ръководство на клуба, които гарантират, че няма проблеми с въпросния договор и той е сключен напълно законно.

Какво означава всичко това за играча и шансовете той да премине това лято, особено в Манчестър Юнайтед, остава неизвестно. Въпреки това, тъй като остават още три седмици до края на трансферния прозорец това лято, изглежда, че сагата ще продължи до последния ден.