Най-новото попълнение на Барселона – Антоан Гризман ще се радва на най-високата освобождаваща клауза измежду всички футболисти в клуба, разкриха медиите в страната. Сумата, срещу която всеки клуб може да закупи френския национал без да се притеснява за преговори с Барселона, е със 100 милиона по-висока от тази, записана в договора на голямата звезда Лионел Меси.

Трансферът на 28-годишния Гризман от Атлетико в Барселона все още предизвиква сериозни трусове в Ла Лига, тъй като бившият тим на нападателя обвинява „блаугранас” нерегламентирани контакти. Мадридчани изразиха желание да получат 200 милиона евро за нападателя вместо 120-те милиона, които адвокатът на футболиста вече депозира. Мотивът на „дюшекчиите” е свързан с факта, че предишният размер на освобождаващата клауза на Гризман беше именно такъв, а най-важната част от преговорите между него и Барселона се е случила през месец март.

Всички футболисти в испанския футбол са длъжни да имат освобождаваща клауза в договорите си, а без такава едва Барселона щеше да бъде в състояние да привлече Гризман, който миналото лято отряза мераците на каталунците и дори преподписа с Атлетико.

За да избегне подобна развръзка в свой ущърб испанския шампион реши да постави в новия договор на Гризман откупна клауза от 800 милиона евро. Така на практика клубът гарантира, че той ще изпълни договора си на „Камп Ноу”. За сравнение същата клауза в договора на Лео Меси е в размер на 700 милиона евро.

Двете обаче не са най-високите изобщо. Рекордът в момента принадлежи на Карим Бензема от Реал Мадрид (1 милиард евро), докато друг футболист на „белия балет” – привлеченият през януари Брахим Диас, също е с по-висока клауза от Меси (750 милиона евро).